Svet 13.5.2015 0:30

V Cannesu se danes začenja 68. mednarodni filmski festival

Cannes, 13. maja - V Cannesu se bo s francosko dramo La tete haute v režiji Emmanuelle Bercot danes začel 68. mednarodni filmski festival. Bercotova bo prva režiserka, ki bo s svojim filmom odprla ta sloviti francoski festival. Film bo prikazan izven konkurence, v tekmi za zlato palmo pa je letos 19 celovečercev. Festival se bo sklenil 24. maja.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes, plakat. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes, plakat.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali filma Carol Todda Haynesa in The Sea of Trees Gusa Van Santa. Paolo Sorrentino v Cannes prihaja s filmom La Giovinezza, Grk Yorgos Lanthimos pa s komedijo The Lobster.

Za zlato palmo se bodo potegovali tudi filmi Sicario v režiji Denisa Villeneuvea, Il racconto dei racconti v režiji Mattea Garroneja in Mia madre Nannija Morettija.

Ob filme velikih svetovnih režiserjev so letos postavili tudi manj znane ustvarjalce. Med njimi sta avstralski režiser Justin Kurzel s filmom Macbeth in madžarski režiser Laszlo Nemes s filmom Saul fia. V tekmovalnem programu bodo prikazali tudi nekaj azijskih produkcij.

Nagrado za življenjsko delo bo prejela Agnes Varda, ki bo tako postala postala prva režiserka s častno zlato palmo.

Nagrado ji bodo izročili ob koncu festivala, ko bodo podelili tudi zlato palmo za najboljši film in druge nagrade. Žiriji tekmovalnega programa predsedujeta brata Joel in Ethan Coen.

Slovenski filmski center (SFC) bo slovensko kinematografijo predstavljal na filmskem sejmu, ki bo spremljal festival, poleg tega bo zastopana tudi v paviljonu kinematografije iz jugovzhodne Evrope.