Svet 13.5.2015 5:30

Na terasi newyorškega Metropolitanskega muzeja tokrat instalacija Pierra Huygheja

New York, 13. maja - Teraso newyorškega Metropolitanskega muzeja bo v letošnji sezoni bogatila instalacija francoskega umetnika Pierra Huygheja. Leta 1962 v Parizu rojeni umetnik je poznan po konceptualnih projektih, v katere pogosto vključuje materiale iz narave in žive živali.

ZDA, New York. Ameriško velemesto New York. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Ameriško velemesto New York.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tokrat je ustvaril instalacijo, ki v spomin obiskovalca prikliče arheološka izkopavanja, piše spletni portal dezeen.com.

S terase je odstranil približno 20 granitnih plošč ter razkril umazanijo, pomešano s koščki odkruškov, na teraso pa je postavil akvarij. Vanj je postavil večje zaobljene kamne in mednje naselil nekaj črvov ter rakcev. Kot je pojasnil, gre za najstarejše poznane živalske vrste, katerih oblika in vedenje sta ostala nespremenjeno milijone let, akvarij pa sam razume kot neke vrste stroj za ohranjanje.

V instalacijo, ki je sicer narejena iz lokalnih materialov, je vključil tudi nekaj primerkov paleolitskega orodja, ki so ga našli na območju Afrike in Evrope, ter veliko skalo iz apnenca, najdeno na območju New Yorka.

Teraso s Huyghejevo instalacijo so za javnost odprli v torek. Instalacija, ki jo je umetnik izdelal po naročilu muzeja, je tretja v seriji site-specific projektov Metropolitanskega muzeja na terasi. Na ogled bo do 1. novembra.