Slovenija 13.5.2015 13:55

Valvasorjeva nagrada za življenjsko delo Anji Dular

Ljubljana, 13. maja - Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo bo Slovensko muzejsko društvo (SMD) letos podelilo muzejski in bibliotekarski svetnici Anji Dular. Društvo bo podelilo še tri Valvasorjeve nagrade ter častna priznanja in Valvasorjev nagelj. Podelitev Valvasorjevih odličij bo v petek, 15. maja, v Radovljiški graščini.

Dularjeva je leta 1974 diplomirala na oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, leta 2000 je doktorirala na oddelku za bibliotekarstvo. Od leta 1980 je bila zaposlena v knjižnici Narodnega muzeja Slovenije, od leta 1994 do upokojitve leta 2015 je bila vodja knjižnice.

Svoj obsežen pisni opus je začela z objavami na področju arheologije, sledila so znanstvena in strokovna besedila, povezana s knjižničarstvom, zgodovino knjige ter knjižnic, knjigotrštvom in tiskarstvom. Pomembna je tudi njena vloga pri organiziranju specialnih knjižnic in umestitvi muzejskih knjižnic mednje.

Sodelovala je pri pripravi osrednje razstave ob 200-letnici Prešernovega rojstva Pavec, ne bogat al sloveč leta 2000, v čitalnici pa je redno pripravljala manjše mesečne razstave, imenovane Vitrine meseca, v katerih je zaobjela različne teme. Pomemben je tudi njen prenos znanja zgodovine knjižnic na mlajše rodove ter njeno pedagoško in mentorsko delo, je v utemeljitvi nagrade zapisala komisija.

Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke za leto 2014 bodo prejeli Metka Fujs, Jelka Pšajd, in Irena Šavel iz Pomurskega muzeja Murska Sobota za stalno razstavo Radgonski mostovi v Špitalu v Gornji Radgoni. Postavitev je po prepričanju komisije za nagrade s kulturnozgodovinskega, muzeološkega in človeškega vidika dober pokazatelj, kam morajo biti usmerjene sodobne razstave.

Polona Sketelj iz Slovenskega etnografskega muzeja bo Valvasorjevo nagrado prejela za razstavo Vrata: Prostorski in simbolni prehod življenja. Kot piše v utemeljitvi, je razstava duhovita, navdihujoča in hkrati sodobna ter angažirana.

Valvasorjevo nagrado je SMD namenilo tudi Dragu Omanu iz Pokrajinskega muzeja Maribor za pedagoški projekt Velike stvaritve malih mojstrov - Naj živi mir!, ki je namenjen predvsem osnovnošolcem. Oman je, kot je zapisano v utemeljitvi, s strokovnostjo in doslednostjo upoštevanja vseh pedagoških smernic pomembno doprinesel k slovenskemu muzealstvu.

Valvasorjevo nagrado je leta 1971 ustanovila Skupnost muzejev Slovenije (SMS) ob 150-letnici nastanka Kranjskega deželnega muzeja. Od leta 1998 jo podeljuje SMD.