Svet 14.5.2015 5:30

Dokumentarcu o tedniku Charlie Hebdo zagotovljena distribucija po vsem svetu

Cannes, 14. maja - Novi dokumentarec o francoskemu satiričnemu tedniku Charlie Hebdo, katerega uredništvo je januarja zaradi objave karikatur preroka Mohameda postalo tarča terorističnega napada, pri čemer je umrlo 12 ljudi, je na filmskem festivalu v Cannesu po pisanju francoske tiskovne agencije AFP takoj našel distributerje.

Ljubljana, Prešernov trg. Teroristični napad na francoski časnik Charlie Hebdo. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Prešernov trg.
Teroristični napad na francoski časnik Charlie Hebdo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Film z naslovom I Am Charlie sta posnela oče in sin Daniel in Emmanuel Leconte, ki sta že pred leti posnela dokumentarni film o tem francoskem satiričnem tedniku.

Njun novi dokumentarec prinaša intervjuje s preživelimi člani uredništva in je zamišljen kot poklon prijateljem, ki so "umrli za določeni idejo Francije", pisanje filmske revije Variety povzema AFP.

Prvi dokumentarni film dvojca Leconte pa se navezuje na objavo karikatur preroka Mohameda v časniku leta 2006, zaradi česar se je uredništvo tednika leta 2007 znašlo na sodišču, ki pa je tedaj razsodilo v prid tednika.

Francoski distributer filma je postal Pyramide Films s sedežem v Parizu, ki bo film predstavil tudi drugod po svetu in kjer že načrtujejo premiere in festivalske projekcije proti koncu poletja.

Odgovornost za januarski napad na uredništvo tednika je prevzela jemenska celica Al Kaide, ker naj bi karikature Charlie Hebdoja žalile preroka Mohameda.

Že 68. mednarodni filmski festival v Cannesu se je pričel v sredo, sklenil se bo 24. maja.