Svet 15.5.2015 6:00

Mineva 80 let od smrti ruskega slikarja Kazimirja Maleviča

Moskva, 15. maja - Danes mineva 80 let od smrti ruskega slikarja Kazimirja Maleviča (1878-1935). Umetnik je sprva ustvarjal pod vplivom impresionistov, pozneje je prešel na kubizem, po obdobju dadaističnih kolažev pa je pristal pri slikarstvu čistih geometrijskih likov. S sliko Črni kvadrat na belem polju je utemeljil suprematizem.

Ljubljana. Razstava. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Razstava.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Sliko, ki je nastala natanko pred stoletjem, je umetnik sam opisal kot izraz izkušnje o čisti brezpredmetnosti. Jubilej prvega suprematističnega objekta bodo obeležili tudi v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, za junij napovedujejo odprtje razstave v Mestni galeriji Ljubljana, ki so jo naslovili Hommage a Malevič - 100 let črnega kvadrata.

Črni kvadrat je bil prvič razstavljen leta 1915 na 0,10 - zadnji futuristični razstavi v Sankt Peterburgu. Slika je odločilno zaznamovala ne le geometrijsko abstrakcijo klasičnega modernizma, temveč tudi konstruktivistična, minimalističana in postmoderna gibanja.

Malevič se je rodil blizu Kijeva. Študiral je v Kijevu in na slikarski akademiji v Moskvi. Leta 1912 je obiskal Pariz, kjer je spoznal kubizem. Po oktobrski revoluciji je bil v letih 1919 in 1921 profesor v Moskvi in Leningradu, kjer je bival do smrti.

Teoretično je utemeljil novo slikarsko smer kot prevlado čiste iznajdbe v umetnosti. Sovjetska oblast je njegovo abstraktno umetnost sprva podpirala, pozneje, ko je moderna umetnost postala nezaželena, pa ga je potisnila na obrobje umetnostnega dogajanja. Vplival je na predstavnike Bauhausa in mnoge druge avantgardne umetnike.