Slovenija 15.5.2015 5:00

V ljubljanski Operi predstava tandema Makarovič - Lazar

Ljubljana, 15. maja - V SNG Opera in balet Ljubljana bodo drevi krstno uprizorili predstavo Deseta hči na besedilo Svetlane Makarovič in glasbo Milka Lazarja. Predstava, ki ima elemente opere in oratorija, črpa izhodišče iz ljudskega izročila, pri čemer je mit o desetnici preoblikovan v metaforo o sodobni družbi, ki še vedno ne sprejema drugačnosti.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Operatorij, kot je delo poimenoval Lazar, je nastalo na pobudo umetniškega vodje opere Rocca, ki je skladatelja in Makarovičevo povabil k projektu.

Ustvarjalni tandem je že leta 2001 ustvaril istoimenski scenski oratorij za mešani zbor in tolkalce za podelitev kresnika na Rožniku, a libreto in glasba z oratorijem izpred 15 let nimata nič skupnega.

V zgodbi bodo gledalci lahko sledili izluščenemu in občemu razumevanju univerzalne medčloveške ljubezni, kot jo je najti v mitski strukturi ljudskega izročila o deseti hčeri, piše na spletni strani ljubljanske Opere.

Vendar operatorij ne pripoveduje ljudske pravljice, ampak nekaj drugega. "In v tem smo zelo direktni tako v besedilu kot v režiji, sceni in kostumih," je na novinarski konferenci pred predstavo povedal Lazar in dodal: "Vendar s stilom: nikogar žaliti, a močno udariti."

Po besedah Makarovičeve množica ljudi potrebuje stigmo, bodisi Jud, gej, umetnik ali pankrt. "Slovenci še kako potrebujemo pankrte, seme zla: proti kadilcem, gejem, ženskam, samskim ženskam, čarovnicam. Nekoga je pač treba preklinjati," meni Makarovičeva.

V predstavi režiserja in scenografa Rocca Deseto hči upodablja Urška Arlič Gololičič v alternaciji z gostjo Martino Burger. V ostalih vlogah med drugim nastopajo Mirjam Kalin, Elena Dobravec, Robert Vrčon, Andrej Debevec, Norina Radovan in Dunja Spruk. Poleg pevcev bo nastopil še dramski igralec Boris Ostan v podobi grajskega norca. Kostumograf je bil Miro Sabo, koreograf Gregor Luštek.