Slovenija 18.5.2015 0:30

Muzejski praznik bo na široko odprl vrata muzejev in galerij

Ljubljana, 18. maja - Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni muzejski dan, letos na temo Muzeji za odgovorno družbo. Obeleževanju dneva se pridružujejo tudi slovenski muzeji, ki bodo ob tej priložnosti brezplačno odprli vrata obiskovalcem ter pripravili vrsto delavnic, javnih vodstev in drugih prireditev.

Ljubljana. Muzej sodobne umetnosti (MSUM). Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Muzej sodobne umetnosti (MSUM).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Razstava, umetnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Razstava, umetnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Narodni muzej Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodni muzej Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Teme, ki jih ob mednarodnem muzejskem dnevu v zadnjih letih določa Mednarodni muzejski svet (ICOM), se po besedah predsednice slovenskega odbora ICOM Tanje Roženberger vedno bolj pomikajo na socialno polje ter poudarjajo aktivno in angažirano vlogo muzejev v družbi. Letošnja poudarja vlogo muzejev pri ozaveščanju javnosti o posledicah človekovega delovanja ter spodbuja k trajnostno in povezovalno naravnani odgovorni družbi.

Slovenski odbor ICOM bo na mednarodni muzejski dan v Ljubljani pripravil delavnico o muzejski etiki, ki prispeva k boljšemu razumevanju etičnega kodeksa za muzeje. Slednji zrcali splošno sprejeta načela mednarodne muzejske skupnosti. Delavnico bo vodila Eva Maehre Lauritzen z Norveške, zaslužna članica odbora ICOM in mednarodno priznana predavateljica etike.

Slovensko muzejsko društvo pa se je obeleževanju mednarodnega muzejskega dneva pridružilo s tradicionalno podelitvijo Valvasorjevih nagrad in priznanj. Nagrado za življenjsko delo je podelilo bibliotekarki, muzejski in znanstveni svetnici Anji Dular.

ICOM je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977. Letos ga bodo praznovali v več kot 35.000 muzejskih institucijah v več kot 140 državah sveta.