Svet 17.5.2015 5:00

V amsterdamskem Rijksmuseumu obeležujejo 60-letnico lika zajčice Nine

Amsterdam, 17. maja - V amsterdamskem Rijksmuseum so 60-letnico zajčice Nine, junakinje slikanic nizozemskega avtorja Dicka Brune, obeležili s postavitvijo dveh skulptur tega priljubljenega otroškega lika. Oblikovalka Irma Boom je zasnovala delo Nina za mir, umetnik Rob Scholte pa je svojo skulpturo naslovil Sivo.

Boomova je želela, kot pojasnjuje, tridimenzionalni lik zajčice nekako sploščiti, da bi tudi v skulpturi deloval kot na risbah Bruna. A vedno, ko je zajčico pogledala in ko je zagledala njena ušesa, ji je na misel prišel simbol miru. S pomočjo črne obrobe, ki je značilna za risbo zajčice, je ustvarila novo - podobo kazalca in sredinca, ki kaže znak miru. Reinterpretacija Nine kot simbola muri je po njenem prepričanju izjemno močna podoba, ki lahko prispeva k boljšemu svetu, umetničine besede povzema muzejska spletna stran.

Scholte pa je o svojem delu dejal: "Sveta ne vidim kot črno-belega. Svetloba ne potrebuje teme."

Skulpturi, ki sta visoki 1,8 metra, bosta v muzeju na ogled do 30. septembra. Nato ju bodo 8. septembra ponudili na dražbi, izkupiček od prodaje pa namenili organizaciji Unicef.

Bruna se je lika zajčice Nine domislil, ko je svojemu enoletnemu sinu pripovedoval zgodbico o belem zajčku, ki ga je opazil na sipinah na morju. Nina je narisana v minimalističnem slogu z le nekaj potezami in barvnimi kombinacijami. Knjige o zajčici Nini so bile prevedene v okoli 40 jezikov.