Slovenija 18.5.2015 14:51

Slovenska matica v finančni stiski

Ljubljana, 18. maja - Slovenska matica, najstarejša slovenska kulturna in znanstvena ustanova, ki je lani praznovala 150-letnico delovanja, se je znašla v hudi finančni stiski. Trije zaposleni v ustanovi ostajajo brez osebnih dohodkov, za izdane knjige avtorjem ne morejo izplačati honorarjev. Na situacijo je opozoril tudi Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev.

Ljubljana. Slovenska Matica. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Slovenska Matica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Slovenska Matica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Matica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Slovenska Matica. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Slovenska Matica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V Upravnem odboru (UO) Društva slovenskih pisateljev (DSP) razmere v Slovenski matici ocenjujejo kot sramotne. Da se je najuglednejša slovenska ustanova, ki je, kot jo pojmuje njen predsednik Milček Komelj, mati slovenskega naroda, znašla v katastrofalni finančni situaciji, "je zaušnica, ki si jo je trenutna oblast primazala sama," med drugim piše v izjavi UO DSP.

Zato v odboru pisateljskega društva pozivajo vlado in ministrstvo za kulturo, naj nemudoma začneta reševati nastalo težavo. Zahtevajo, da z dodatnimi proračunskimi sredstvi omogočijo normalno delovanje ustanove in da se že pripravljen zakon po hitrem postopku sprejme v državnem zboru.

Slovenski matici, ki ima status društva v javnem interesu, je ministrstvo za kulturo leta 2001 ukinilo proračunsko financiranje plač za tri uslužbence. Obljub, da se bo stanje uredilo, je bilo precej, a se doslej ni zgodilo nič, so besede tajnika in glavnega urednika Slovenske matice Draga Jančarja pred časom povzeli v časniku Delo. Kot je dejal, že leta naslavljajo prošnje na več ministrstev, predvsem na ministrstvo za kulturo in druge institucije.

Ustanova deluje s pomočjo Javne agencije za knjigo. Prek programskega razpisa za obdobje 2013 do 2015 je leta 2013 za festival Od intuicije do stvaritve prejela 6000 evrov, za devet odobrenih knjižnih naslovov pa 90.000 evrov. Lani so za literarni ciklus 150 let dela za slovensko kulturo prejeli 5000 evrov, za osem odobrenih knjig pa 72.000 evrov.

Doslej se jim je uspevalo obdržati nad vodo tudi z nekaj izrednimi subvencijami in s pomočjo sponzorjev. A pomoč slovenskih podjetij se je v zadnjih letih popolnoma ustavila, ostala je pomoč Slovenske akademije za znanost in umetnost - letos v znesku 35.000 evrov za izvajanje skupnega programa, v glavnem prireditev naravoslovnega odseka Slovenske matice.

Slovenska matica in SAZU sta zelo povezani, saj je prva pomagala ustanoviti SAZU, v njenem statutu pa je tudi zapisano, da ob prenehanju delovanja njeno premoženje preide v last SAZU.