Svet 20.5.2015 5:00

Po skoraj 60 letih zazvenele iz muzikala My Fair Lady izrezane pesmi

London, 20. maja - Muzikal My Fair Lady, po katerem je bil po uspehu na Broadwayu posnet film z Audrey Hepburn v glavni vlogi, velja za popoln muzikal. A kot se je izkazalo, je bilo materiala zanj več, kot ga je videlo občinstvo. Sedem pesmi, ki so bile iz njega izrezane že pred premiero, je v torek v Sheffield zazvenelo prvič po skoraj šestih desetletjih.

Kitajska, Hongkong. Voščena lutka ameriško-belgijske filmske igralke Audrey Hepburn. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Voščena lutka ameriško-belgijske filmske igralke Audrey Hepburn.
Foto: Xinhua/STA

Omenjene pesmi je v arhivu Univerze v Sheffieldu leta 2008 našel Dominic McHugh. Dve od njih in baletni vložek sta avtorja Frederick Loewe in Alan Jay Lerner iz muzikala izrezala takoj po poskusni uprizoritvi leta 1956, pet pa so jih izločili že tekom vaj.

Kot je dejal McHugh, je to eno njegovih doslej najvznemirljivejših odkritij. "My Fair Lady je tak kulturni fenomen, da je navdušujoče po tolikem času najti material, ki je bil kratek čas del njega, nato pa je bil skoraj 60 let pozabljen," je dodal.

V odrski izvedbi je Julie Andrews zaigrala v vlogi Elize Doolittle, londonske cvetličarke, ki jo profesor lingvistike Henry Higgins, igral ga je Rex Harrison, ki je zaigral tudi v filmski različici, želi spremeniti v damo višjega sloja.

Preden je prišel na Broadway, so muzikal poskusno uprizorili v New Havnu v ameriški zvezni državi Connecticut. Sprva je vseboval tudi 15-minutni prizor, v katerega sta vključeni pesmi Come to the Ball in Say a Prayer for Me Tonight ter balet. Vendar je bila predstava predolga, zato so našteto izrezali iz nje.

Kot je poudaril McHugh, so omenjeni pesmi in balet iz predstave izrezali zgolj zaradi njene dolžine in ne zaradi kakovosti. "Vsa poročila iz tistega časa pravijo, da je bila prva predstava čudovita, da pa je trajala vso noč. Zato jo je bilo treba skrajšati, za kar so našli zelo domiselno rešitev, s katero niso v ničemer okrnili celote," je dodal.

Filmska različica muzikala z Audrey Hepburn kot Elizo je leta 1965 pobrala osem oskarjev.