Svet 20.5.2015 6:00

V Pradu razstava nizozemskega slikarja Rogierja van der Weydna

Madrid, 20. maja - V madridskem muzeju Prado je na ogled razstava del nizozemskega slikarja Rogierja van der Weydna (okoli 1400-1464). Van der Weyden je bil poleg Jana van Eycka najpomembnejši flamski slikar pozne gotike, ki jo je dopolnil z ekspresivnostjo likov in učinkovito kompozicijo. Slikal je v glavnem sakralne motive, bil je tudi dober portretist.

Kot piše na spletni strani muzeja, je Van der Weyden tako kot njegov sodobnik Jan van Eyck že v mladosti odkril, da zmore v svojih delih ustvariti več, kot le odslikavo realnosti tega sveta. Oblike in linije je obravnaval s tolikšno senzibilnostjo, da njegove kompozicije, ki temeljijo na geometrijski harmoniji, napravijo izjemen vtis na gledalca.

Z uporabo barve in oblik je še intenziviral gledalčevo doživljanje slike. Čeprav je znal odlično posnemati naravo, je, ko mu je to ustrezalo, zanemaril logiko prostora ali pa zabrisal mejo med realnostjo in plastiko.

Van der Weyden se je rodil v Tournaiju v Franciji kot sin uveljavljenega obrtnika. V rojstnem kraju se je šolal pri Robertu Campinu, nanj je vplival tudi Jan van Eyck. Od leta 1432 je živel v Bruggeju, od leta 1435 pa v Bruslju, kjer je bil mestni slikar.

Leta 1449 je potoval v Italijo, kjer je delal v Rimu in Ferrari na dvoru pri rodbini Este. Umrl je v Bruslju. Bil je tudi miniaturist.

Razstava v muzeju Prado, ob kateri so ob delih Van der Weydna na ogled še dela nekaterih njegovih sodobnikov, bo na ogled do 28. junija.