Svet 20.5.2015 10:44

Mednarodni booker madžarskemu pisatelju Laszlu Krasznahorkaiju

London, 20. maja - Madžarski pisatelj Laszlo Krasznahorkai je v torek prejel mednarodno nagrado man booker za dosedanje dosežke. Ob prejemu nagrade, ki jo od leta 2005 bienalno lahko prejme katerikoli živeči avtor, je izrazil upanje, da bo pripomogla k temu, da ga spozna širše občinstvo.

Sežana. Madžarski pisatelj Laszlo Krasznahorkai. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Sežana.
Madžarski pisatelj Laszlo Krasznahorkai.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V svojem nagovoru na slovesnosti v Muzeju Victoria & Albert je 61-letni pisatelj, lanskoletni dobitnik velike vileniške nagrade, navdih za svoje ustvarjanje pripisal Franzu Kafki, Jimiju Hendrixu ter mestu Kyoto na Japonskem.

"Upam, da bom s pomočjo te nagrade našel nove bralce v angleško govorečem okolju," je po prejemu povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Na vprašanje o apokaliptičnih podobah v njegovih delih pa je odvrnil: "Morda sem avtor, ki piše romane za bralce, ki potrebujejo lepoto v peklu."

Krasznahorkai je najbolj znan v Nemčiji in na Madžarskem. Je avtor romanov Satantango (Satanov tango, 1985), po katerem so kasneje posneli film, in Az ellenallas melankoliaja (Melanholija upora, 1998) ter kratke proze Seiobo jart odalent (Seiobo tam spodaj, 2008).

Kot so lani zapisali v utemeljitvi nagrade vilenica, je poet marginaliziranih, osamljenih ljudi. Njegova poetika temelji na izgubljenosti človeka v družbi in času. S precizno kompozicijo vpenja svoje like v neskončno izčrpavajoč turobni svet eksistence. Tej temačni atmosferi primerna je tudi retorika upodobitve stanja duha v artikulaciji njegovih del - to je retorika z izpusti in zamolki.

V svojih delih mojstrsko oriše koreografijo pasti, anatomijo uničenja, apokaliptično vizijo sveta, a kljub temačnemu in tragičnemu izrisu človeške brezupnosti ustvarja pravi užitek pri branju. Njegovo najpomembnejše delo, Satanov tango, je reprezentativno, paradigmatično in kanonizirano delo sodobne madžarske proze, je še pisalo v utemeljitvi.

Avgusta bo pri Cankarjevi založbi v prevodu Marjance Mihelič izšla njegova knjiga Vojna in vojna. Delo bralca popelje v življenjski labirint arhivarja Györgya Korima, ki na 40. rojstni dan pride do usodnega spoznanja, da ne razume niti sebe niti sveta. Resničnost zanj v hipu postane silno težka, še posebej, ko v arhivu naleti na skrivnosten rokopis. V iskanju smisla življenja in v želji po razvozlanju besedila se bralec skupaj z njim poda v vse globlje p(l)asti romana.

Mednarodni booker je vzporedno priznanje priznani literarni nagradi man booker, ki jo vsako leto podeljujejo angleško pišočim avtorjem. Doslej sta ga med drugim prejela ameriški pisatelj Philip Roth in kanadska pisateljica Alice Munro.