Slovenija 20.5.2015 14:40

Osmi Godibodi bo godel v 14 slovenskih mestih

Ljubljana, 20. maja - Osmi festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi bo v štirih večerih med 2. in 6. junijem gostil osem zasedb s pretežno novo glasbo, ki je izšla tudi na ploščah. Osrednje prizorišče bo ponovno letni vrt hostla Celica. Večina koncertov bo doživela reprize v še 13 krajih po Sloveniji, v katerih bo nastopilo tudi nekaj starih znancev festivala.

Umetniški vodja Godibodija, harmonikar Janez Dovč, ki je ustanovil istoimenski zavod ter založbo in glasbeno agencijo Celinka, s katerima festival organizira, je prepričan, da je v Sloveniji veliko zanimive glasbe, čeprav se manj sliši. Na letošnji najobsežnejši izdaji doslej je uresničil vizijo, da glasbenikom, ki ustvarijo svež material, omogoči še kakšen nastop, neke vrste mini turnejo, da dosežejo čim več občinstva.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, so pridobili 13 koproducentov po državi, ki tudi sicer izkazujejo posluh za kakovostnejše glasbene vsebine, od mariborskega kluba KGB do Skupnosti Italijanov v Kopru. Pri njih bodo nastopile tako zasedbe, ki jim bo mogoče prisluhniti na osrednjem prizorišču v Ljubljani, kot nekateri glasbeniki, ki so na festivalu koncertirali v prejšnjih letih.

V Ljubljani bosta prvi koncertni večer zaznamovala zasedba Nula Kelvina s pevko Aleksandro Ilijevski in primorski raper Smaal Tokk. Prva bo predstavila tretji album Levak na luni, ki je po besedah Marka Boha primarno zasnovan kot omnibus gledaliških prizorov, ki raziskujejo odnos med partnerjema, vsakega komentira skladba. Slovenski "gangster" raper pa bo izvedel pesmi s prve plošče Unotisto; večino njegovih besedil je uglasbil Klemen Kotar.

Drugi večer bo posvečen dvema festivalskima produkcijama. Tubist in skladatelj Goran Krmac je za sodelovanje z glasbeniki iz treh držav pripravil nekaj glasbenih iztočnic, ki se na koncertu, kot je prepričan, znajo razviti v marsikaj. Druga produkcija bo obudila spomin na Čarlija Novaka, legendo slovenske popularne glasbe, ki je v 70. in 80. letih sodeloval pri številnih albumih in uspešnicah. Tolkalec Sergej Ranđelović Runjoe je izbral nekaj takšnih, s katerimi se bodo basistu, ki bo tudi sam poprijel za instrument, poklonili v novi zvočni podobi, oplemeniteni s pedal steel kitaro.

Na tretjem koncertnem večeru bo Nika Vistoropski izvedla lastne skladbe s plošče Ljuba, nastale v sodelovanju z Brankom Gradišnikom in Sašom Vollmaierjem, ki jo bo spremljal na klavirju. Druga nastopajoča bo zasedba Patetico, ki se je po nekaj letih vrnila na sceno z 11 avtorskimi skladbami, združenimi na albumu Vse je v redu z mojo dušo.

Zadnji koncert bo rezerviran za Borta Rossa, ki se je po več žanrsko raznolikih projektih odločil za lastno pot in izdal po lastnih navedbah pretežno molovski prvenec Sančo Pansa, ter za prleškega glasbenika Sama Budne, mnogim znanega iz Beltinške bande, ki bo s skupino predstavil drugi samostojni album Za nazaj in za naprej.

Med koncerti bodo nastajala umetniška dela navzočih likovnih ustvarjalcev, v hostlu bo na ogled fotografska razstava z lanskega festivala. V spremljevalnem programu bo tudi nekaj delavnic ter okrogla miza o festivalih kot gonilu družbenega razvoja. Godibodi podpira ministrstvo za kulturo, letos prvič ga je podprla tudi ljubljanska občina.