Svet 21.5.2015 6:00

V Milanu julija razstava Mit in narava

Milano, 21. maja - V milanski Kraljevi palači bodo junija odprli razstavo z naslovom Mit in narava. Postavitev, ki bo združila približno 200 predmetov grške in rimske antike, bo tematizirala naravo in človekovo interakcijo z naravnim okoljem v obdobju antike, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija. Italijansko mesto Milano. Foto: Karmen Kleiderman/STA

Italija.
Italijansko mesto Milano.
Foto: Karmen Kleiderman/STA

Med drugim bo na razstavi mogoče videti znamenito modro poslikano vazo, ki so jo arheologi našli med izkopavanji v Pompejih, pa votivne podobe iz terakote, skulpture, freske in luksuzne predmete. Postavitev bo razdeljena v šest tematskih sklopov.

Dela bodo za to priložnost posodili številni italijanski in svetovni muzeji. V času trajanja razstave bodo na trgu pred palačo tudi uredili vrt, ki bo spominjal na vrtove v peristilu rimskih vil. V njem bodo zasadili rastline, ki so že pred 2000 leti krasile peristile vil.

Po besedah milanskega mestnega svetnika za kulturo Filippa Del Corna je razstava tesno povezana z Expom, ki so ga v Milanu odprli 1. maja, in njegovo temo Hrana za planet, energija za življenje. Kot je dejal, osvetljuje vpliv narave na zahodno civilizacijo in njene začetke.

Razstava bo na ogled do 10. januarja.