Svet 22.5.2015 6:00

V Pompejih in neapeljskem arheološkem muzeju razstava Pompeji in Evropa

Alta Badia/Neapelj, 22. maja - Na arheološkem najdišču Pompeji in v Nacionalnem arheološkem muzeju v Neaplju bodo 26. maja odprli dvodelno razstavo z naslovom Pompeji in Evropa - narava in zgodovina: 1748-1943. Postavitev bo z različnih vidikov osvetlila vpliv Pompejev na evropske umetnike od začetka arheoloških izkopavanj leta 1748 do bombardiranja leta 1943.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Primerjava med antičnimi artefakti in poznejšimi umetniškimi deli bo pokazala, kako je antična umetnost vplivala na umetnike od 18. do 20. stoletja. Ti so k njej pristopili na različne načine, ki so segali od reinterpretacije do tekmovanja. Ta del razstave bo postavljen v arheološkem muzeju.

Na arheološkem najdišču Pompeji bodo razstavljeni mavčni odlitki žrtev. Teh bo kar 86 in bodo prikazali vso agonijo ljudi ob katastrofalnem izbruhu Vezuva, ki je leta 79 uničil rimsko mesto. Pri nekaterih odlitkih je denimo skozi razprte ustnice, spačene od bolečine, še vedno mogoče videti zobe. Ponekod je vidna lobanja, drugod kakšne druge kosti. Odlitki prikazujejo umrle v položajih, v katerih jih je zatekla smrt, ko je oblak vulkanskega pepela prekril mesto in jih pokopal pod seboj.

Trupla je leta 1863 odkril arheolog Giuseppe Fiorelli, ki je tudi razvil tehniko izdelave mavčnih odlitkov. Izdelali so še odlitke živali - psa in prašiča, ki pa v tokratno razstavo ne bosta vključena.

V Pompejih pa bo predstavljen tudi sklop, ki so ga naslovili Fotografiranje in dokumentiranje Pompejev. Predstavil bo izbor iz fotografskega gradiva, ki ga hrani služba za arheologijo Pompejev, Herkulaneuma in Stabie.

Razstava bo na ogled do 2. novembra, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pompeji, ki so danes deloma izkopani, veljajo za eno največjih turističnih znamenitosti Italije. Letno pritegnejo 2,5 milijona obiskovalcev.