Slovenija 22.5.2015 13:18

Dan ljubezni bo tudi letos odmeval po vsej Sloveniji

Ljubljana, 22. maja - Na okoli 30 prizoriščih po vsej Sloveniji bo v soboto ob 18. uri zazvenela pesem Dan ljubezni skupine Pepel in kri. Na vseslovensko prireditev se je prijavilo že skoraj 3000 nastopajočih. Kot je za STA povedala koordinatorica projekta Mateja Lavrič, si na podlagi izkušenj obetajo več prijav tik pred prireditvijo.

Kitajska, Guangping. Živali, ptice, labodi, jezero, meglica, ljubezen. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Guangping.
Živali, ptice, labodi, jezero, meglica, ljubezen.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Letošnji Dan ljubezni bo ponudil veliko zborovskega petja, pri čemer bo svoje moči združilo več zborov. Tem bo mogoče prisluhniti v Logatcu, kjer bo nastopilo okoli 100 pevcev, v Trbovljah, kjer pričakujejo 150 pevcev, v Šmartnem pri Litiji, kjer bo nastopil tudi tamburaški orkester, in v Kotljah na Koroškem, kjer se bodo prestavili združeni zbori Koroške.

Kot je razvidno s seznama prijavljenih nastopajočih, je k projektu tudi letos pristopila vrsta osnovnih šol in vrtcev, največ otrok, kar 600 naj bi jih sodelovalo z OŠ. 8 talcev iz Logatca. Zaslediti je tudi nekaj posameznikov, pesem pa bo med drugim zazvenela tudi na Radiu Kranj.

Projekt Dan ljubezni so prvič pripravili leta 2013 ob 100-letnici KD Pihalni orkester Logatec. Glavni namen prireditev je bil združiti čim več ljudi po vsej Sloveniji. Za skladbo skupine Pepel in kri, ki je leta 1975 zastopala Jugoslavijo na Evroviziji, so se organizatorji odločili, ker naj bi bila himna ljubezni.

Prvo leto je Dan ljubezni potekal na 38 prijavljenih prizoriščih po Sloveniji, na katerih je nastopilo okoli 3000 ljudi. Lani pa so na 45 zabeležili okoli 4000 ljudi.

Ideja ostaja vseskozi enaka: Ne prepustiti se slabim novicam in pritiskom, "saj čutimo, da nismo sami. Da nas je veliko, ki sanjamo čas, ki ga nosijo naši otroci. Ki bi radi prebudili jutro brez skrbi, bolečine in žalosti. Ki želimo delili veselje in srečo. Ki znamo želeti tako močno, da zmoremo premakniti svet, ko se povežemo", so zapisali organizatorji.