Slovenija 22.5.2015 11:33

Nagrada Lapis Histriae 2015 za Mirano Likar Bajželj

Umag, 22. maja - V Umagu so v sklopu Foruma Tomizza nagrado Lapis Histriae 2015 podelili pisateljici Mirani Likar Bajželj za zgodbo Jutro zadnjega dne. Žirija je zapisala, da je zgodba "redko uspelo srečanje visoke literarne estetike in angažiranega humanizma". Likar Bajželjeva je prejela denarno nagrado 1050 evrov ter umetniško delo kiparja Ljuba de Karine.

Ljubljana. Dobitnica nagrade Lapis Histriae 2015 Mirana Likar Bajželj. Foto: Nada Mihajlović/STA

Ljubljana.
Dobitnica nagrade Lapis Histriae 2015 Mirana Likar Bajželj.
Foto: Nada Mihajlović/STA

Zgodba temelji na številnih primerih istrskih žensk, ki so pomagale pri negi starih in onemoglih oseb v Italiji. "Avtorica čudovito, na skrajnje občutljiv način, z dojemljivim figurativnim jezikom stopnjuje tesnobno stanje glavne junakinje. Jutro zadnjega dne je zgodba izjemne občutljivosti, katere bogata izraznost osvaja bralca in ga usmerja k sodoživljanju dramatične, prav tragične nemoči in nezaščitenosti žensk pri takšnih opravilih," piše v utemeljitvi nagrade.

Likar Bajželjeva se je rodila leta 1961 v Novem mestu. Diplomirala je iz knjižničarstva ter slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Živi v Ljubljani, kjer poučuje slovenski jezik. Izdala je dve zbirki kratkih zgodb - Sobotne zgodbe (Cankarjeva založba, 2009) in Sedem besed (LUD Literatura, 2012).

V ožji izbor za nagrado Lapis Histriae 2015 so se uvrstile še zgodbe Borza Igorja Eškinje, Gangsterji v krajevnem muzeju Davorja Ivankovca, Steelworker Srđana Srdića, Podstrešje mojega obstajanja Ivane Mitrović Cvetnović in Psiček Bojana Todorovića. Konec leta bo izšla knjiga Lapis Histriae 2015, v katero bo poleg omenjenih uvrščenih še sedem izbranih zgodb.

Na 10. mednarodni literarni natečaj za kratko prozo Lapis Histriae 2015 na temo Črno delo je letos prispelo 137 kratkih zgodb avtorjev iz Hrvaške, Srbije, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Italije, Črne gore, Nemčije, Francije in Velike Britanije. Žirijo so sestavljali pisatelji Laura Marchig, Marko Sosič in Tea Tulić.

Letošnji 16. Forum Tomizza, ki se bo sklenil v soboto s komemoracijo na grobu pisatelja Fulvia Tomizze v Umagu, se osredotoča na aktualno družbeno vprašanje prekariata. V sredo je forum gostoval v Trstu, v četrtek pa v Kopru.