Svet 23.5.2015 5:00

V New Yorku razstava Fride Kahlo

New York, 23. maja - V newyorškem botaničnem vrtu so na ogled postavili razstavo del mehiške umetnice Fride Kahlo, del katere sta tudi rekonstrukcija njenega studia in vrta v t.i. Modri hiši (Casa Azul). Postavitev z naslovom Frida Kahlo - Umetnost, vrt, življenje se osredotoča na umetničino zanimanje za naravo, na njej so predstavljene njene risbe in slike.

ZDA. New York. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA.
New York.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Razstava v botaničnem vrtu je po pisanju francoske tiskovne agencija AFP prva razstava del Fride Kahlo v New Yorku po več kot desetletju. Po besedah kuratorice Joanne Groarke je bila umetnica pazljiva opazovalka narave in rastlinja.

V Modri hiši v Ciudad de Mexico je Frida Kahlo odrasla, v njej je živela s svojim možem, mehiškim umetnikom Diego Riverom, in v njej je leta 1954 umrla. Danes je v hiši urejen muzej, ki je pravi magnet za turiste.

Umetnica, katere življenje so zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z Rivero ter nezmožnost, da bi imela otroke, se je v spomin mnogih vtisnila s svojimi avtoportreti ter z rabo intenzivnih, živahnih barv.

Njeno delo odraža njeno življenje, hkrati je njena umetnost spojena tudi z zgodovino in duhom Mehike za časa njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Ikona je postala v poznih 70. letih minulega stoletja.

Razstava v newyorškem botaničnem vrtu bo na ogled do novembra.