Slovenija 24.5.2015 8:00

V CD koncert birminghamskega orkestra z Andrisom Nelsonsom

Ljubljana, 24. maja - Na sklepnem koncertu zlatega abonmaja letošnje sezone bosta drevi v Cankarjevem domu nastopila svetovno znana latvijska glasbenika, violinistka Baiba Skride in dirigent Andris Nelsons s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama. V Ljubljani se bosta orkester in glasbeni vodja Nelsons ustavila v sklopu njune zadnje turneje po 13 evropskih mestih.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Med gostovanjem v Stuttgartu, Münchnu, Dortmundu, Zagrebu, Luganu, Madridu, Oviedu, Parizu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu in na Dunaju bosta orkester in maestro poustvarila Simfonijo št. 7 Antonina Dvoržaka in Simfonijo št. 7 Antona Brucknerja, na ljubljanskem koncertu pa bo mogoče poleg Brucknerjevega dela prisluhniti še Koncertu za violino in orkester št. 4 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Solistka bo violinistka Baiba Skride na Stradivarijevi violini, ki ji jo je posodil Gidon Kremer, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Simfonični orkester iz Birminghama je bil ustanovljen leta 1920. Na prvem koncertu je zazvenela simfonija Edward Elgarja pod njegovim vodstvom. V dolgoletni zgodovini je orkester doživel preporod z glavnim dirigentom Simonom Rattlom. V času njegovega vodenja je postal mednarodno prepoznaven po izjemnih interpretacijah del pozne romantike in 20. stoletja ter skrbno izbranih snemalnih projektih.

Karizmatični dirigent je s svojim vplivom poskrbel za orkestrov novi dom, koncertno dvorano, ki je še danes ponos mesta Birmingham. Pod Rattlovo taktirko je orkester gostoval tudi v Ljubljani. Rattla je nasledil finski dirigent Sakari Oramo, leta 2008 pa je položaj glavnega dirigenta prevzel Nelsons.

Latvijski dirigent za svojega osrednjega mentorja priznava Marissa Jansonsa, pri katerem se je izpopolnjeval od leta 2002. Že 2003 je postal najmlajši direktor znamenite Narodne opere v Rigi. Leta 2009 je prvič nastopil v Metropolitanski operi v New Yorku, leta 2010 pa je vodil slovesnost ob odprtju festivala v Bayreuthu. Kot dvanajsti glavni dirigent orkestra Nelsons v letošnji sezoni končuje birminghamsko obdobje, imenovan pa je že za glavnega dirigenta Bostonskega simfoničnega orkestra.

Med zadnje največje uspehe mlada latvijska violinistka Baiba Skride uvršča Bergov koncert z Berlinskimi filharmoniki pod vodstvom sorojaka Nelsonsa. Pod njegovo taktirko in s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama je posnela violinski koncert Čajkovskega in prav z njegovo poustvaritvijo zmagala na prestižnem tekmovanju kraljice Elizabete v Bruslju.