Svet 23.5.2015 6:00

B.B. Kinga bodo pokopali v njegovi rojstni Indianoli

Memphis, 23. maja - Ameriškega blues kitarista in pevca B.B. Kinga, ki je umrl prejšnji teden v Las Vegasu, bodo prihodnji teden pokopali ob muzeju v njegovem rojstnem mestu Indianola v ameriški zvezni državi Misisipi, v katerem ohranjajo glasbenikovo zapuščino. Že danes pa bo spominska slovesnost v Las Vegasu, piše na spletni strani omenjenega muzeja.

B.B. King je umrl 14. maja v Las Vegasu v 90. letu starosti. Glasbenik, ki je imel več let težave zaradi sladkorne bolezni, je zadnja dva tedna preživel v bolnišnici.

V sredo bodo njegove posmrtne ostanke prepeljali v Memfis, kjer bo potekala slovesnost v parku Handy na Beale Streetu, kjer je pogosto nastopal, v petek pa bodo že v njegovem muzeju, kjer se bo preminulemu glasbeniku mogoče tudi pokloniti. Pokopali ga bodo v soboto.

Glasbenik s pravim imenom Rilley B. King je s svojimi ekspresivnimi interpretacijami in občutenim igranjem na kitaro odločilno zaznamoval pol stoletja bluesa. Na njegov glasbeni slog so vplivali črnska duhovna glasba, interpreti bluesa, med drugim Blind Lemon Jefferson, ter jazza, denimo kitarist Django Reinhardt.

Kariero je začel kot disk-jockey na radiu in svoje radijsko ime Beale Street Blues Boy skrajšal v B.B. King. Pomembno je prispeval k razvoju rhythm and bluesa.

Gostoval je po vsem svetu, leta 1973 je nastopil tudi v Ljubljani. Med njegovimi pomembnejši albumi so Confessin' The Blues, Completely Well, Live In Cook Country Jail, There Must Be A Better World Somewhere, My Guitar Sings The Blues, Live At San Quentin, Live At The Apollo in Blues Summit.

Za eno svojih najuspešnejših skladb The Thrill Is Gone in za več albumov je bil nagrajen z grammyjem, leta 1987 ga je prejel še za življenjsko delo.