Svet 25.5.2015 5:30

Junija na dražbi v Londonu prva slika iz Gurlittove zbirke

London, 25. maja - Avkcijska hiša Sotheby's bo junija na dražbo dala prvo sliko iz zbirke umetnin münchenskega zbiratelja Corneliusa Gurlitta. Za delo Maxa Liebermanna z naslovom Jezdeca na obali iz leta 1901 se nadejajo na dražbi v Londonu iztržiti 550.000 funtov.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Jezdeca na obali je eno izmed 1280 umetniških del, ki jih je nemško tožilstvo leta 2012 našlo v Gurlittovem stanovanju v Münchnu. V zbirki so bila še dela umetnikov, kot so bili Pablo Picasso, Henri Matisse, Franz Marc, Paul Klee in Max Beckmann. Pozneje so v Gurlittovem drugem stanovanju v avstrijskem Salzburgu odkrili še 200 umetnin.

Gurlitt je umetnine podedoval od svojega očeta Hildebranda. Ta je bil v času nacizma ugleden trgovec z umetninami. Nacisti so mu dovolili prodajo t.i. degenerirane umetnosti, zasežene v muzejih in drugod.

Gurlitt, ki je umrl maja lani v starosti 81 let, potem ko je bil že mesece hudo bolan, je svojo zbirko z oporoko zapustil Muzeju lepih umetnosti v švicarskem Bernu. Dela, za katera obstaja sum, da so bila zaplenjena v času nacizma, so ostala v Nemčiji, posebej za to ustanovljena komisija pa si sedaj prizadevala najti njihove zakonite lastnike.

Liebermannova slika je bila tudi prva iz omenjene zbirke, ki je bila v začetku tega meseca vrnjena dedičem prvotnega lastnika, piše britanski BBC.

Slika Jezdeca na obali je krasila Gurlittovo stanovanje v Münchnu in kot navajajo pri Sotheby's, jo je Gurlitt očitno zelo občudoval.

Prvotni lastni slike je bil David Friedmann (1857-1942), zbiratelj umetnin, ki je obogatel z opekarno v Šleziji, ki je bila tedaj del Nemčije. Njegov pranečak David Toren je edini še živeči dedič, ki je sliko videl viseti v njegovi zbirki, preden so jo leta 1938 zasegli nacisti.

Friedmann, ki je v času nacizma izgubil vse, je umrl naravne smrti leta 1942. Njegov edini otrok, hčerka Charlotte, je istega leta umrla v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Toren pa je uspel pobegniti. Zapustil je Nemčijo in odrasel na Švedskem, preden se je preselil v New York, kjer živi še danes.

O prodaji slike je dejal: "Sedaj sem star 90 let in sem slep. In čeprav je vrnitev slike po vseh teh letih zame izjemnega pomena, ne morem več uživati ob pogledu nanjo, kot sem pred davnimi leti lahko užival v stanovanju svojega prastrica." Kot je še dejal, je le eden od dedičev, ter pojasnil, da so se za prodajo umetnine dogovorili vsi dediči skupaj.

Slika bo dana na dražbo 24. junija, pred tem jo bodo 19. junija prvič po več kot 50 letih postavili na ogled javnosti.