Slovenija 23.5.2015 9:56

Mesec dni pred kresno nočjo znanih pet nominirancev za kresnika

Ljubljana, 23. maja - Natanko mesec dni pred kresno nočjo je žirija Delove literarne nagrade kresnik za najboljši slovenski roman leta razglasila pet nominirancev. Na nagrado upajo romani Po njihovih besedah Katarine Marinčič, Samo pridi domov Andreja E. Skubica, Kameno seme Veronike Simoniti, Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča ter Panorama Dušana Šarotarja.

Ljubljana, Rožnik. Delo, kresnik, logotip. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Rožnik.
Delo, kresnik, logotip.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Pet najbolj izvirnih slovenskih romanov z letnico izida 2014, ki se potegujejo za letošnjega kresnika, je izbrala žirija, v kateri so štirje literarni kritiki: Gabriela Babnik kot predsednica ter Igor Bratož, Tina Kozin in Aljoša Harlamov, poroča današnje Delo.

Med omenjenimi avtorji je v izboru za nagrado prvič le Simonitijeva s svojim romanesknim prvencem. Sosič in Šarotar sta bila za kresnika že nominirana, Marinčičeva in Skubic pa sta ga tudi že dobila, slednji celo dvakrat, opominja časnik.

V romanu Po njihovih besedah (Modrijan) se prepletajo tri zgodbe, ki izhajajo iz treh avtobiografskih zapisov: arheologa Heinricha Schliemanna, pisca pustolovskih romanov Karla Mayja ter v drugo polovico 20. stoletja postavljena zgodba šefa protiobveščevalne službe. Osnovni vezni element med pripovedmi je razmislek o lažnivosti oziroma resnicoljubnosti avtobiografij.

V romanu Samo pridi domov se Skubic loteva zelo aktualne teme, ki v slovenski literaturi še ni bila deležna ustrezne obravnave: političnega tajkunstva in korupcije. Čeprav v vrtincu dogodkov, ki se hkrati berejo kot kriminalka in drama, nenehno srečujemo mesta, ki so nam iz javnega življenja še kako znana, to ni roman na ključ; prav tako se ne spogleduje s političnim aktualizmom.

Roman Kameno seme (Litera) je nanizan skozi zgodbe več ljudi, domačinov in tujih turistov, ki se poleti znajdejo v imaginarnem kraju na nekem hrvaškem otoku. Če njihove usode še niso tako ali drugače prepletene, se to zgodi zdaj, ko jezna, z bolečino zaznamovana domačinka vrže kamen in sproži sosledje dogodkov.

Kratki roman o snegu in ljubezni (Litera) je roman o izgubljenih in znova najdenih bližinah v času nasilja. Nasilja ene družbene skupine nad drugo, toda vedno tudi nasilja, ki ni daleč od nas, temveč lahko nenadoma izbruhne v naši bližini, v naših najbližjih.

V Panorami (Beletrina) pisatelj išče mir in navdih za pisanje na počasnem potovanju po deževni in megleni irski obali, od tam odpotuje v Belgijo in prek Ljubljane v Sarajevo; predvsem pa ga pot vodi vedno globlje v pokrajine lastne notranjosti.

Izbrana peterica se bo 23. junija srečala na ljubljanskem Rožniku, kjer bo žirija po uri in pol odločanja v Cankarjevi spominski sobi sporočila letošnjega dobitnika. Prireditev, s katero bo časopisna hiša Delo krajšala čas do razglasitve nagrajenca, bo režiral Andrej Stražišar. Nagrajenec bo prejel ček, vreden 5000 evrov, in prižgal tradicionalni kres pred rožniško cerkvijo.

Žirija je letos ocenjevala 130 romanov. Slovenska romaneskna produkcija leta 2014 je bila torej količinsko zelo velika in tudi sicer je bila po oceni predsednice kakovostna. Poleg velike količine dobrih knjig pa je bilo opaziti tudi veliko nekakovostnih romanov, je povedala Babnikova za Delo.

Kresnik bo podeljen 25. po vrsti. Lani ga je dobil Davorin Lenko za roman Telesa v temi.