Svet 24.5.2015 6:00

Koncerti Live Earth v opozorilo podnebnim spremembam prestavljeni

Pariz, 24. maja - Organizatorji koncertov Live Earth so nekaj tednov pred načrtovanim datumom prestavili dogodek, ki naj bi ob podpori nekdanjega ameriškega podpredsednika Ala Gora potekal po vsem svetu kot poziv k nujnemu ukrepanju proti podnebnim spremembam. Namesto tega bodo jeseni v Parizu pripravili brezplačni koncert blizu Eifflovega stolpa.

Danska, Koebenhavn. Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore. Foto: Xinhua/STA Arhiv XInhua/STA

Danska, Koebenhavn.
Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv XInhua/STA

Koncerti Live Earth naj bi bili 18. junija na vseh poseljenih celinah - v Avstraliji, Braziliji, Kitajski, Južni Afriki, ZDA in Parizu. Na njih naj bi nastopilo več kot 100 izvajalcev kot apel, da se na podnebni konferenci Združenih narodov, ki bo konec leta potekala v Parizu, sprejme zavezujoč sporazum.

V petek pa so organizatorji sporočili, da tega dne koncertov ne bo, pač pa bodo enkrat jeseni blizu znamenitega pariškega stolpa pripravili brezplačen koncert. To bo po njihovih besedah najbolje odražalo "globalno zahtevo po podnebnih ukrepih". Dogodek, ki bo gostil "nešteto umetnikov", bo podprla pariška županja Anne Hidalgo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot še poroča agencija, načrtov o koncertih po vsem svetu predstavniki Live Earth sicer še niso povsem opustili, niso pa opredelili, kdaj naj bi se ti tudi zgodili.

Borec proti podnebnim spremembam Gore je letošnje Live Earth koncerte napovedal januarja na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu skupaj s pevcem Pharrellom Williamsom. "Namen je, da z milijardo glasov v enem sporočilu zahtevamo takojšnje podnebne ukrepe," je tedaj dejal Gore.

Koncerti Live Earth so že potekali julija 2007. Takrat je nastopilo več kot 150 svetovno znanih izvajalcev, kot so Madonna, Shakira, Bon Jovi, Metallica in Rihanna, pa tudi ponovno združeni skupini Genesis in The Police.

Koncerti v Hamburgu, Johannesburgu, Londonu, New Yorku, Riu de Janeiru, Šanghaju, Sydneyju in Tokiu so želeli dvigniti okoljsko ozaveščenost zaradi vse številnejših opozoril znanstvenikov o dolgoročnih učinkih podnebnih sprememb.