Svet 25.5.2015 9:27

Harmonikar Marko Hatlak opravil turnejo po ZDA in Kanadi

Washington, 25. maja - Slovenski harmonikar Marko Hatlak se je mudil na turneji po ZDA in Kanadi, ki jo je sklenil z nedeljskim koncertom v Kennedyjevem Centru v Washingtonu. Dan pred koncertom je nastopil na odprtju razstave priznanega ameriškega kiparja slovenskega rodu Davida Vertačnika v prostorih veleposlaništva, ki bo na ogled do konca junija.

Celje. Harmonika. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Celje.
Harmonika.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pred polno dvorano Milenijskega odra je Hatlak v nedeljo predstavil glasbo Vlada Kreslina in Iztoka Mlakarja ter skladbe J.S. Bacha, Vlatka Stefanovskega, Astorja Piazzolle in Metallice. Z živo interpretacijo, v katero je vključil pripovedovanje zgodb o skladbah in jih občasno začinil tudi s petjem, je navdušil okoli 400 poslušalcev, še več jih je koncert spremljalo preko neposrednega prenosa na spletu, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Washingtonu.

V prvi polovici maja je Hatlak nastopil za otroke osnovne šole Hearst iz Washingtona, zvečer pa za člane kluba International Club of DC. Sodeloval je tudi na dnevu odprtih vrat, ki ga je pripravilo slovensko veleposlaništvo skupaj z ostalimi 27 državami članicami EU.

Sredi maja je nastopil v Eastonu in Annapolisu v zvezni državi Maryland, zatem je v Kanadi sodeloval na Festivalu tulipanov v glavnem mestu ter nastopil v dvorani Freiman Hall na univerzi v Ottawi. Igral je tudi v LIPA Parku, Slovenskem narodnem domu v St. Catherins in v okviru multikulturnega festivala Odprta hiša. Predstavil se je še v dvorani Slovenskega centra na Brown's Line v Torontu.

Hatlak se na tujih in domačih koncertnih odrih pojavlja od leta 2000. Igral je kot solist s simfoničnimi orkestri v Sloveniji in v tujini, v komornih zasedbah s številnimi mednarodno priznanimi glasbeniki ter v tango in etno zasedbah. Posnel je številne plošče z repertoarjem tanga, sodobne, baročne, klasične in etno glasbe. Ustvaril je glasbo za film in teater, pa tudi otroške predstave za osnovnošolce.

Ljubljansko občinstvo ga bo imelo priložnost videti že 29. maja, ko bo z Big Bandom RTV Slovenija nastopil v Siti teatru BTC.

Vertačnik se v prostorih veleposlaništva predstavlja z razstavo, ki nosi naslov Dimenzionalna poetika. Sam o svojem ustvarjanju pravi, da je povezano z zemljo in našo odgovornostjo do nje. Že od nekdaj so ga pritegovale rastline, kmečko orodje in rodovitna zemlja, ki jih uporablja za upodabljanje življenjskega ciklusa.

Vsakdanje predmete kombinira v kompozicije in jim daje nove vloge. Predmeti tako postanejo simboli, ki pripovedujejo zgodbe. Kot sam pravi, želi s svojimi skulpturami pripovedovati o krhkosti in ranljivosti človekove povezanosti z zemljo v času vedno bolj dehumanizirajoče tehnologije.