Svet 26.5.2015 6:00

Na 39. zagrebških dnevih satire tudi slovenska gledališča

Zagreb, 26. maja - Regionalni gledališki festival Dnevi satire Fadila Hadžića v Zagrebu bo 5. junija uvedla predstava Ko živ, ko mrtav v izvedbi gostiteljev iz gledališča Kerempuh. Do 20. junija se bo na festivalu predstavilo 13 gledališč iz držav nekdanje Jugoslavije, med njimi tudi SNG Nova Gorica, Mestno gledališče ljubljansko in Gledališče Koper.

Hrvaška, Zagreb. Panorama Zagreba. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Panorama Zagreba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Otvoritvena predstava Ko živ, ko mrtav v režiji Dina Mustafića je omnibus štirih novih dramskih tekstov znanih gledaliških avtorjev iz regije Mata Matišića, Svetislava Basare in Hrista Bojčeva. Praizvedba govori o povojnih travmah na prostoru nekdanje Jugoslavije, dehumanizaciji in birokratizaciji posameznikov v Evropski uniji ter razvrednotenju idolov in avtoritet. Predstava ni uvrščena v tekmovalni program.

"Besedila trojice avtorjev so idealen kritični pregled tistega, kar danes živimo vsi na območju regije. Dogodki so pogosto takšni, da bi bili povsem izgubljeni, če jih ne bi preživeli na edini možen način, da se jim nasmejimo," je dejal Mustafić na predstavitvi letošnjih 39. dnevov satire. Po njegovo je ravno smeh osrednja tema junijskega festivala. Smeh kot oblika soočanja z najbolj bolečimi in motečimi temami, kot so manipulacija z ljudmi, trpinčenje, ustrahovanje, ksenofobija, vojna in podobno.

Na festival je bilo prijavljeni 56 predstav iz držav regije, v tekmovalnem delu pa se bo za nagrado teatroman potegovalo sedem predstav hrvaških gledališč ter šest gledališč iz Črne gore, Makedonije, Slovenije in Srbije, piše na spletni strani gledališča Kerempuh.

Hrvaški teatrolog, dramaturg, književnik in profesor na akademiji dramskih umetnosti Darko Lukić je na predstavitvi festivala dejal, da se je odločil za gledališča z močnimi ansambli, ki bodo predstavili tako klasične tekste kot tudi sodobna besedila in avtorske projekte.

Kriterijem ustrezajo tudi slovenski predstavniki. V ponedeljek, 6. junija, bo v gledališču Kerempuh nastopil ansambel SNG Nova Gorica z Molierovim Tartuffom, ki ga je režiral Vito Taufer. Dva dni kasneje bosta ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega in koprskega gledališča v zagrebškem Gledališču mladih odigrali komedijo Švejk, ki jo je irski dramatik Colin Teevan napisal po romanu Jaroslava Haška Dobri vojak Švejk. Režiser je Jaka Ivanc.

Za nagrado se bo z dvema predstavama potegovalo Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke. Poleg predstave Vedrane Rudan Kurva v režiji Zijaha Sokolovića, bo na sporedu tudi Orwellova Živalska farma v režiji Andrasa Urbana. Črnogorsko narodno gledališče iz Podgorice bo uprizorilo predstavo Urnebesna tragedija scenarista Dušana Kovačevića v režiji Veljka Mićunovića.

Organizatorji so pripravili tudi bogat spremljevalni program, ki med drugim obsega štiri monodrame, glasbene prireditve in tribuno o gledališču. V 15 dneh festivala v dveh gledaliških dvoranah pričakujejo okoli 8000 obiskovalcev.