Svet 27.5.2015 6:00

Ameriški pisatelj Herman Wouk danes praznuje 100. rojstni dan

New York, 27. maja - Ameriški pisatelj Herman Wouk danes praznuje 100. rojstni dan. Wouk se je uveljavil z vojnim romanom Upor na ladji Caine (1951), v katerem je v realističnem slogu podal psihološko analizo konflikta med vojaško poslušnostjo in osebno odgovornostjo.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot poroča spletni portal abcnews, namerava pisatelj jubilej proslaviti s knjigo, ki bo nosila naslov Sailor and Fiddler: Reflections of a 100-Year-Old Author (Mornar in goslač: Refleksije stoletnika) in ki naj bi izšla decembra pri založbi Simon & Schuster.

Knjiga se bo osredotočila na čas, ko je bil Wouk med drugo svetovno vojno v ameriški mornarici, v njej pa bodo tudi refleksije na njegove judovske korenine, tema, h kateri se pri svojem delu vedno znova vrača.

Wouk se je rodil v New Yorku kot sin ruskega priseljenca. Pred 2. svetovno vojno je bil sodelavec radijskih postaj in pisec scenarijev. Med vojno je bil v ameriški mornarici, od leta 1946 je bil svobodni pisatelj, med letoma 1952-1958 pa gostujoči profesor na univerzi Yashiva.

Pisatelj nepretrgano ustvarja že skoraj sedem desetletij. Med njegovimi pomembnejšimi deli so še romani Marjorie Morningstar (1955), Youngblood Hawke (1962), Ne motite karnevala (1965), Vihre vojne (1971), Vojna in spomin (1978), ki so tudi vsi dostopni v slovenskem prevodu, ter drama Izdajalec (1949). Je dobitnik Pulitzerjeve nagrade.