Svet 27.5.2015 5:30

Brionsko gledališče Ulysses v 15. sezoni s tremi premierami

Zagreb/Brioni, 27. maja - Gledališče Ulysses na Brionih bo poleti, julija in avgusta, ponudilo pester gledališki in glasbeni program. V 15. sezoni napovedujejo tri gledališke premiere: Pečat avtorja Borne Vujčića v režiji Lee Anastazije Flegar, Gogoljev Dnevnik nekega norca v režiji Marjana Nećaka in Sofoklejevo Antigono režiserke Lenke Udovički.

Bled. Igralec Rade Šerbedžija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bled.
Igralec Rade Šerbedžija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Soustanovitelj gledališča Rade Šerbedžija je na torkovi novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ima brionsko gledališče mednarodni značaj in da zbira mlade ljudi, kar denimo kaže predstava mladega režiserja Vujčića.

Ta je poudaril, da je predstava Pečat hommage 15-letnici Ulyssesa in deseti obletnici smrti njegovega očeta Borislava Vujčića, ki je s Šerbedžijo ustanovil Ulysses. Premiera Pečata, ki je nastal v produkciji zagrebške akademije dramskih umetnosti, bo 27. julija.

V petek, 5. avgusta, sledi premiera Dnevnika nekega norca v izvedbi Moving Music Theatra iz Bitole iz Bitole. "Gre za enourni komorni spektakel, ki prek glasbe, videa in drame raziskuje izkrivljeno dojemanje sveta nekega birokrata, ki ga je družba potisnila na obrobje in odpisala kot nezaželenega," piše na spletni strani gledališča. V predstavi igra Ozren Grabarić.

Premiera predstave Antigona - 2000 let kasneje, ki je nastala v koprodukciji Ulyssesa, mednarodnega gledališkega festivala MESS in hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke, pa bo na sporedu 14. avgusta. Predstava bo doživela največ ponovitev. Do sklenitve festivala, 22. avgusta, jo bodo uprizorili osemkrat.

Lenka Udovički je režirala tudi največjo uspešnico gledališča Ulysses, Shakespearovega Kralja Leara, ki je nastal leta 2001, ter Pijano noč Miroslava Krleže. Na sporedu bodo še tri predstave - Razbiti vrč Heinricha von Kleista v režiji Igorja Vuka Torbice, Koštana Borisava Stankovića v režiji Andraša Urbana ter Glumac...je glumac...je glumac Zijaha Sokolovića.

Sezono bo odprl koncert, ki ga bodo posvetili 15. obletnici festivala. Dva tedna pozneje bo na sporedu koncert klasične glasbe, na katerem bo mogoče prisluhniti delom Dmitrija Šostakoviča, Zoltana Kodalyja in Borisa Papandopula. Ob zvokih komorne godalne glasbe bo Šerbedžija recitiral pesmi Jamesa Joycea, ki so bile objavljene v Trstu leta 1907. Na koncertu bodo opozorili na povezanost med umetnostjo in politiko ter na protivojna prizadevanja umetnikov.

Ob 70. obletnici zmage nad nacizmom bodo letos pripravili tudi omizje z naslovom Umetnosti in/ali politika?. Na njem pričakujejo bivšega hrvaškega predsednika Iva Josipovića, ki je bil pred političnim udejstvovanjem glasbenik.

Med glasbenimi izvajalci bo nastopila pevka Amira Medunjanin iz BiH, ki je že lani navdušila brionsko občinstvo. Obeta se tudi koncert rockovske skupine Urban&4 z Reke.

V pripravi je monografija o 15 letih Ulyssesa.

Letošnji program med drugim finančno podpirata hrvaško ministrstvo za kulturo s 400.000 kunami (53.300 evri) in istrska županija s 50.000 kunami (6.650 evri).