Slovenija 27.5.2015 13:33

Pri Beletrini tri knjige slovenskih avtorjev

Ljubljana, 27. maja - Pri založbi Beletrina so predstavili tri novitete domačih avtorjev: romaneskni prvenec Jele Krečič Ni druge, esejistični prvenec Irene Štaudohar Magija za realiste in roman Lenarta Zajca Agencija. Po besedah urednika Mitje Čandra roman Krečičeve odlikuje duhovitost, eseje Štaudoharjeve vedenje o človeku, Zajčev roman pa družbeni angažma.

Rokopis Krečičeve je Čandra, kot je dejal na današnji predstavitvi knjig, presenetil, saj je bil dotlej bolj vajen avtoričinih novinarskih zapisov. Roman po njegovih besedah prinaša tekoče, iskrivo, duhovito in lucidno branje, čeprav tema, ki jo opisuje, o generaciji 30-letnikov, ki išče svojo identiteto, ni tako lahkotna.

Osrednji junak romana je po besedah izvršne urednica zbirke Beletrina Špele Pavlič "simpatičen cinik Matjaž", ki se potem, ko ga zapusti dekle, poda na odisejado iskanja nove partnerice.

Roman po avtoričinih besedah ponuja ljubezensko zgodbo z bolj tesnobno razsežnostjo, ki pa se je loti s komičnim pristopom. Prav komedija po njenem mnenju pomaga, da se nasmejimo grozi življenja, obenem pa se prek komičnega z grozo tudi lažje spoprimemo.

Štaudoharjeva v esejistični knjigi opisuje različna vedenja o človeku, od nevroloških odkritij, psihologije pa vse do filozofije, je dejal Čander. Pavličeva je dodala, da je avtorici uspelo ujeti ravnotežje med razumnostjo besedila in tehtnostjo kompleksne vsebine.

Po besedah Štaudoharjeve Magija za realiste prinaša izbor esejev, ki jih je objavljala v Sobotni prilogi Dela. Eseji, nekateri malce predelani, pripovedujejo "o najboljših rečeh, ki jih nosimo v sebi, a nanje največkrat pozabimo". Kot je pojasnila, živimo v dobi absurda: "Še nikoli nismo živeli v tako varnem obdobju, a nas je kljub temu neizmerno strah; še nikoli nismo toliko imeli, pa smo vendar tako nesrečni."

Zajčev roman Agencija je Čander opisal kot angažiran odmev na aktualno družbeno realnost. Po besedah Pavličeve je v središču romana zgodba neke zavarovalniške agencije in sedmih zaposlenih. Čeprav se bere kot kriminalka, ne gre spregledati globljega sporočila.

Avtor je dejal, da si je želel o gospodarski krizi spregovoriti prek ljudi, ki jih v realnosti težko slišimo, "ker se zaprejo v svoje školjke".

Po mnenju avtorice spremne besede Vesne Mikolič je Agencija živ, plastičen in berljiv roman. Čeprav se v njem prepleta sedem zgodb, se te zlivajo v koherentno celoto, ki sporoča bralcu, da "obstaja tok življenja, ki se mu kaže - kljub absurdnosti, v kateri živimo - prepustiti".