Svet 28.5.2015 6:00

V Celovcu razstava Tine Dobrajc in Uroša Potočnika

Celovec, 28. maja - V BV galeriji v Celovcu bodo prihodnji torek odprli razstavo letošnjih dobitnikov priznanj Riharda Jakopiča Tine Dobrajc in Uroša Potočnika z naslovom Die Welten in uns / Svetovi v nas. Razstavo pripravljajo v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov.

V svojem slikarstvu Dobrajčeva običajno združuje klasične slikarske tehnike s postopki asemblaža. Umetnica se s svojimi pristopi opre na tradicijo italijanske umetniške smeri arte povera, pomenljive za evropsko likovno sceno druge polovice 60. in prve četrtine 70. let minulega stoletja, ki v slovenskem likovnem prostoru ni posebej izpostavljena, je zapisala umetnostna zgodovinarka Olga Butinar Čeh.

Umetnica ubira atraktivno, a hkrati intimno, ponotranjeno obliko videnja likovne sporočilnosti, za katero velja, da z značilnim tesnobnim vzdušjem vsebinsko ponuja gledalcu več kot zgolj klasično likovno zgodbo. Neposredno se loteva tudi umetniških interpretacij življenja svojih ženskih prednic, odkrivajoč lastne fetiše, odgovarjajoče tematiki predstavljenega zgodovinsko zaključenega časa in prostora.

Potočnik v svoje delo vedno znova vnaša novosti in nekonvencionalnost. Njegov banalni neposredni realizem skuša predstaviti nekaj nespektakularnega ali prezrtega, da bi gledalec to lahko ponovno presodil. Izbor motivov narekujeta vsakdanje življenje in okolje, zato slikar pri njih ni izbirčen in zahteven, je zapisala Butinar Čehova.

Umetnikov opus med drugim obsega znanstvenofantastično ilustracijo, računalniško grafiko, akvarele, video in fotografijo. Obravnava teme iz vsakdanjega življenja, intimnega družinskega okolja in narave ter ekološko problematiko. Fotografijo dojema kot risbo v smislu predloge za nadaljnje delo. Za njegov opus je značilna tudi angažiranost, ki bodisi razgalja potrošniški svet in njegovo produciranje odpadkov in vrste nepotrebnih predmetov, bodisi svari pred katastrofo, v katero drsi sodobni svet.

Tina Dobrajc (1985) je diplomirala in magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO). Poleg slikarstva se ukvarja z gledališčem - s scenografijo in kostumografijo.

Uroš Potočnik (1974), ki je prav tako diplomiral in magistriral na ALUO, deluje na področjih slikarstva, fotografije, videa, znanstvene ilustracije, pa tudi glasbe.