Slovenija 28.5.2015 20:41

Poznavalci: Preveč slabe literature za mlade, premalo kritikov

Ljubljana, 28. maja - Na okrogli mizi V kakšnem položaju je v Sloveniji kritika mladinske književnosti? so se poznavalci področja strinjali, da izhaja preveč nekakovostnih knjig za otroke in mlade. Kritičarka Gaja Kos je povedala, da na leto izide okoli 1000 del, od katerih jih skoraj pol ni vrednih branja. Govorci so si bili edini tudi, da je kritikov občutno premalo.

Ljubljana. Knjige, knjižnica. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, knjižnica.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kosova, ki je med drugim tudi urednica, je na okrogli mizi sekcije za mladinsko književnost Društva slovenskih pisateljev podala nekaj podatkov za leto 2013. Od 970 izdanih naslovov mladinskih in otroških del je bilo ovrednotenih 842 del, od katerih so 103 knjige prejele znak kakovostne knjige oziroma zlato hruško, pri čemer je bila skoraj polovica del ponatisov. Po njenih besedah je pomenljivo, da se je 446 knjig uvrstilo med knjige, vredne branja, kar 396 pa jih je bilo označenih za nekakovostno branje. To po njenih besedah pomeni, "da je izšla polovica knjig preveč".

Vsi sodelujoči so pritrdili Kosovi, da je literarnih kritikov mladinske literature premalo, pri čemer se je literarni zgodovinar in predavatelj Igor Saksida vprašal, komu je kritika sploh namenjena - avtorjem, založnikom ali bralcem. Obenem pa je poudaril, da bi tudi več kritikov težko dobro opravilo svoje delo ob tako veliki produkciji. Za primerjavo je navedel veliko večji hrvaški trg, kjer letno izide le 300 mladinskih del.

Eno od sit, ki po besedah vodje Pionirske - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo Darje Lavrenčič - Vrabec loči zrno od plev, je priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ga vsako leto pripravlja 14-članski odbor strokovnjakov. Ta odbor prebere celotno letno produkcijo knjig za otroke in mladino ter jih nato tudi ovrednoti. Kot je dejala, ni lahko prebrati 700 knjig, kar nanese okoli 80.000 strani. Obenem je Lavrenčič - Vrabčeva opozorila še na Knjigometer, objavljen na spletni strani Mestne knjižice Ljubljana, ki prav tako opozarja na kakovostna dela.

Govora je bilo tudi o morebitni črni listi, ki ga ustvarjajo priporočilni seznami, kar sta Lavrenčič - Vrabčeva in Kosova kot članici omenjenega odbora zanikali, saj o knjigah zelo poglobljeno presoja več strokovnjakov.

Veliko vlogo pri izdaji knjig odigrajo uredniki. Urednica za mladinsko leposlovje pri Mladinski knjigi Alenka Veler je dejala, da sama pri izbiri rokopisov za objavo upošteva več kriterijev, od jezikovne kultiviranosti, motivne plati pa vse do strukture in zanimivosti zgodbe zanjo in mladega bralca. Kot je poudarila, se redko zgodi, da bi v roke dobila takoj objavljiv rokopis.

Kritiko mladinske književnosti redno objavlja revija Mlada Sodobnost. Njena urednica Alenka Urh je povedala, da se trudijo opozarjati na presežke domače produkcije, obenem pa predstaviti tudi še nepriznane, a kakovostne avtorje. Kritike piše 15 sodelavcev, ki so večinoma komparativisti, slavisti ali bibliotekarji, ilustracije pa pod drobnogled vzame umetnostni zgodovinar. Na številko objavijo po dve obsežnejši kritiki mladinskih oziroma otroških del.

Kritiške tekste, namenjene mladostnikom, je mogoče najti v Bralnem grižljaju revije Pil. Po besedah urednice Katje Stergar letno predstavijo okoli 30 knjig.