Slovenija 29.5.2015 11:55

Sezono v ljubljanski Drami bo letos drugič zaokrožil Drama festival

Ljubljana, 29. maja - Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana je letos že drugo leto zapored pripravilo gledališki festival. Ta bo pod naslovom Drama festival potekal bo od 2. do 7. junija in bo poleg predstav gostujočih gledališč ponudil dva tematska pogovora, pogovore z ustvarjalci predstav in koncerte.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal ravnatelj gledališča Igor Samobor, bo festival ponudil najboljše, kar so gledališča, s katerimi sodelujejo, pripravila v minuli sezoni. Poleg tega se izbrane predstave vsebinsko ujemajo z letošnjo sezono v ljubljanski Drami.

Festival bo odprla predstava Trst, mesto v vojni Slovenskega stalnega gledališča Trst in gledališča Il Rossetti v Trstu v režiji Igorja Pisona, ki jo bodo uprizorili na velikem odru. Sledili bosta dve predstavi SNG Maribor: Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik in Ohcet v režiji Eduarda Milerja.

Hrvaško narodno gledališče iz Splita se bo na festivalu predstavilo s Preobrazbo Franza Kafke, ki je jo režiral Ivan Plazibat, Novosadsko gledališče pa bo pred ljubljanskim občinstvom odigralo predstavo Neoplanta, ki jo je režiral Andras Urban. Dogajanje na velikem odru bo sklenila predstava Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba Lulu v režiji Jerneja Lorencija.

Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bodo moderirali igralci ljubljanske Drame. Pogovori bodo potekali na vrtu za Dramo, v primeru slabega vremena se bodo preselili na veliki oder.

Poleg tega bosta potekala še dva tematska pogovora. Na Režijskem dialogu bodo sodelovali režiserji Igor Pison, Eduard Miler in Mateja Koležnik, ki bodo spregovorili o režiji na Slovenskem in širše. Na pogovoru, ki so ga naslovili Priredba, dramatizacija, drama, pa bo beseda tekla o dramatizaciji literarnih besedil. Kot je spomnil Samobor, sta bili dve letošnji predstavi v ljubljanski Drami - Čarobna gora in Jugoslavija, moja dežela - dramatizaciji romanov.

Večerno dogajanje bodo sklenili koncerti v Drama kavarni. Otvoritveni bo pripadal Larenu Poliču Zdraviču, na festivalu pa bodo natopili še zasedba Jazz in the Pants, Miha Petric in Ravi Shrestha ter Teo Collori in Metod Banko. Koncertni niz bo s svojim nastopom sklenil Igor Leonardi.

V sklopu festivala bo SNG Nova Gorica v Mali drami uprizorilo predstavo Otroci Adama in Eve v režiji Jana Cvitkoviča, na levem odru pa si bo mogoče ogledati informans Zavoda Delak z naslovom Bio::logika - bio::grafika - bio::mehanika.