Slovenija 29.5.2015 12:43

Na Ptuju poleti gledališki festival Zvezde pod zvezdami

Ptuj, 29. maja - Bogatemu poletnemu glasbenemu dogajanju na Ptuju se bo letos pridružil še gledališki festival Zvezde pod zvezdami, ki ga s 14 predstavami med 19. junijem in 5. julijem na različnih prizoriščih pripravlja tamkajšnje mestno gledališče. Festival se bo začel s premierno uprizoritvijo romantične komedije iLutka na gradu Turnišče.

Na omenjenem prizorišču, ki se ga na Ptuju že nekaj časa trudijo oživiti, bodo nato še štiri ponovitve predstave Mira Gavrana, ki je nastala v sodelovanju s domačim zavodom Novi Zato.

Enega od vrhuncev festivala direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič napoveduje za 26. junij, ko bo v njihovi hiši gostoval eden najpomembnejših sodobnih bosansko-hercegovskih pesnikov Admiral Mahić. Večer, ki so ga poimenovali Admiral s prijatelji na Ptujskem morju, bo poleg branja poezije velikega boema v znamenju številnih gostov.

Dan pozneje bo na dvorišču Minoritskega samostana na sporedu celovečerna monokomedija Roka Vilčnika Mali priročnik biznisa, v kateri nastopa Nenad Nešo Tokalić, za režijo pa je poskrbel Matjaž Latin. Na istem prizorišču bo 28. junija na vrsti legendarna ptujska predstava Gajaš, arestant s prejemnikom Borštnikovega prstana Vladom Novakom, nato pa bodo sledile še predstave Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico, domača komedija Ne daj se Kim in otroška predstava Rdeča kapica.

Prav poseben dogodek bo 3. julija, ko bodo tragično komedijo Najstarejša obrt, ki je nastala prav v režiji direktorja ptujskega gledališča, uprizorili pred ptujsko mestno hišo, festival pa se bo 5. julija zaključil s stand up večerom Matjaža Javšnika pred Minoritskim samostanom.

"Gledališče je umetnost, ki ima na Ptuju najdaljšo tradicijo in je tudi najmočneje zastopana, hkrati pa je edina, ki proizvaja lastne izdelke in jih nato prodaja mestu in svetu. Znotraj mreže ptujskih festivalov je manjkalo le še gledališče, zato smo se odločili, da se lotimo tega projekta. Za to sicer nismo dobili niti centa javnega denarja, a ob pomoči partnerjev iz drugih gledališč ter pokroviteljev bomo na Ptuj pripeljali velike zvezde slovenskega gledališča in poezije," je dejal Srpčič.