Svet 1.6.2015 6:00

Na Češkem retrospektiva ustvarjanja z lutkami Silvana Omerzuja

Olomouc, 1. junija - Na gradu Sovinec pri Olomucu bodo 6. junija odprli razstavo mednarodno priznanega slovenskega likovnega umetnika, lutkarja in režiserja Silvana Omerzuja. Omerzu se je, kot je povedal za STA, odločil za nekakšno retrospektivo svojega ustvarjanja z lutkami. Razstavil bo lutke iz predstav, še največ pa lutke iz dosedanjih prostorskih postavitev.

Novo mesto. Umetniška dela Silvana Omerzuja. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto.
Umetniška dela Silvana Omerzuja.
Foto: Rasto Božič/STA

Maribor, Studio LGM. Lutkar in režiser Silvan Omerzu. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Studio LGM.
Lutkar in režiser Silvan Omerzu.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Omerzu, kot pojasnjuje, razstave lutk koncipira glede na prostor. "Najboljše je, če grem lahko prej v prazen prostor galerije in dobim tam idejo za postavitev. Tokrat sem se zaradi razdalje zadovoljil s fotografijami in načrtom prostorov," je dejal.

Razstavljal bo v šestih prostorih. Postavitev bo koncipiral po obdobjih, tako da bo gledalec dobil vpogled v njegovo delo zadnjih 25 let. Začel bo s postavitvijo angelov, ki jih je leta 1992 razstavljal v KUD France Prešeren, nadaljeval z lutkami iz predstav Hamlet ter Don Juan, sledili bodo Avtomati, ki jih je predstavil v Kibeli v Mariboru in lutke iz predstave Prepovedane ljubezni Lutkovnem gledališču Ljubljana ter iz Hiše Marije Pomočnice v Slovenskem mladinskem gledališču.

Razstavil bo tudi lutke iz prostorskih postavitev Solze v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki (2006) in Omizja v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (2009).

Kot pojasnjuje umetnik, je v prvem obdobju še uporabljal nekaj barv, lutke so še imele nekaj kostumov, v zadnjem obdobju pa ga zanimajo materiali, odnosi med njimi ter mehanizmi.

Omerzujevo razstavo na Češkem, ki bo na ogled do 28. septembra, je organiziral umetniški fotograf Jindrich Štreit, ki ljubljanskemu občinstvu ni neznan, saj je že dvakrat razstavljal v slovenski prestolnici.

Omerzu, rojen leta 1955, je svoje ustvarjanje predstavil na več kot 40 samostojnih razstavah, poleg tega je sodeloval na več kot 60 skupinskih postavitvah doma in v tujini. Soustvaril je več kot 30 predstav. Pomemben impulz mu je dalo študijsko bivanje v Pragi, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk. Med letoma 1994 in 1996 je redno sodeloval z lutkovnim gledališčem Minor v Pragi.

Ves čas se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo. Od leta 1994 do leta 2013 je ilustriral 17 knjig za različne založbe, hkrati je stalni sodelavec revij Cicido in Ciciban. Za svoje delo je prejel 13 mednarodnih in 12 nagrad v Sloveniji, med njimi leta 2006 nagrado Prešernovega sklada.