Slovenija 30.5.2015 6:00

Letni koncert APZ Tone Tomšič z dihotomijo starega in novega

Ljubljana, 30. maja - V slovenski filharmoniji bo drevi APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani izvedel svoj letni koncert z naslovom Staro novo. Na njem se bodo posvetili večnemu nasprotju starega in novega, ob čemer bodo predstavili vrsto kontrastnih diptihov, skladbe iz različnih obdobij od renesanse do danes, s poudarkom na pri nas malo znanih avtorjih.

Kot so sporočili iz zbora, so letošnjo sezono začeli z obnavljanjem starih sodelovanj, tako je umetniško vodenje prevzel Stojan Kuret, ki je star znanec zbora, saj ga je vodil že med letoma 1992 in 2002 in z njim med drugim osvojil veliko nagrado Evrope v zborovskem petju.

Tudi po programski plati so se pevci letos odpravili na časovno popotovanje, zato bo del koncertnega programa namenjen na naših tleh še neizvedenim delom iz različnih glasbenozgodovinskih obdobij, od renesanse pa vse do današnjih dni; zazvenela bodo dela skladateljev, kot so Dominique Phinot, Hubert Parry, Giovanni Bonato, Marco Sofianopulo in Andrej Makor.

V drugem delu bo zbor počastil bogato ustvarjalnost različnih generacij slovenskih skladateljev, prav posebej pa spomin na lani preminulega častnega člana zbora in Prešernovega nagrajenca Pavleta Merkuja, in sicer z izvedbo delov njegovega rekviema Pro felici mei transitu.

Letni koncert APZ Tone Tomšič, kot so zapisali, predstavlja vrhunec pevske sezone zbora in enega osrednjih vsakoletnih dogodkov v slovenskem zborovstvu.

Akademski pevski zbor (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študente vseh fakultet ljubljanske univerze, ki sta jim skupna ljubezen do petja in želja po vrhunskem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav.

Med letoma 1938 in 1939 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno začel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom APZ Tone Tomšič. Zbor so vodili priznani zborovodje, kot so Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Kuret ga ponovno vodi od septembra lani. Prihodnje leto bo zbor praznoval 90-letnico obstoja.