Svet 31.5.2015 5:00

V Dublinu junija konferenca Mednarodne zveze igralcev

Dublin, 31. maja - Mednarodna zveza igralcev (International Federation of Actors - F.I.A.) bo drugič v zgodovini organizirala Svetovno konferenco o gledališču in uprizoritvenih dejavnostih. Na konferenci v Dublinu, ki bo potekala od 4. do 6. junija, se bo srečalo okoli 200 gledaliških ustvarjalcev, sindikalnih in poklicnih predstavnikov z vsega sveta.

Ljubljana. Šentjakobsko gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šentjakobsko gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Konferenco bosta gostila irski in britanski sindikat Equity. Na njej se bo zvrstilo 50 govorcev iz različnih okolij in držav, med njimi bo tudi predsednik Irske Michael D. Higgins, pesnik in pisatelj, akademik in državnik ter znan zagovornik človekovih pravic.

Zavzemali se bodo za izboljšanje položaja ustvarjalcev v gledališčih in drugih sodobnih medijih uprizoritvenih umetnosti in dejavnosti, kot so film, televizija, radio, digitalni mediji, internet in drugi sodobni prenosniki.

Iz Slovenije se bosta konference udeležila Gašper Tič in Marko Simčič, člana Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa ter Združenja dramskih umetnikov Slovenije, organizacij, ki sta včlanjena v F.I.A.. Obe organizaciji sta se udeležili tudi prve tovrstne konference leta 1999 v Lizboni na Portugalskem, so sporočili iz Glose.

Svetovna organizacija sindikatov, cehov in strokovnih združenj F.I.A. je bila ustanovljena leta 1952.