Svet 31.5.2015 6:00

Clint Eastwood danes praznuje 85 let

Los Angeles, 31. maja - Svoj 85. rojstni dan danes praznuje hollywoodski veteran Clint Eastwood, ki je kot igralec zaslovel kot redkobesedni kavboj ali detektiv, uveljavil pa se je tudi kot režiser filmov. Za filma Neoproščeno in Punčka za milijon dolarjev je prejel oskarja za režijo, pohvali pa se lahko tudi z dolgim seznamom drugih nagrad.

Kanada. Ameriški filmski igralec Clint Eastwood. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada.
Ameriški filmski igralec Clint Eastwood.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Clint Eastwood, rojen v San Franciscu, je najprej nastopal v manjših filmskih vlogah in se preživljal kot kopališki mojster. Pozornost je med drugim pritegnil kot policaj v uspešnici Umazani Harry.

Pozneje je zaigral v številnih vesternih, v trilogiji dolarjev režiserja Sergija Leoneja (Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben), kjer je zablestel v vlogi Moža brez imena, kot Jed Cooper je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja, v začetku 90. let je prevzel vlogo Williama Mannyja v svojem s tremi oskarji nagrajenem vesternu Neoproščeno.

Videti ga je bilo mogoče tudi v trilerjih, kot sta Pobeg iz Alcatraza in Na ognjeni črti, ob Meryl Streep pa je zaigral tudi v ljubezenski drami Najini mostovi.

Po filmu Gran Torinu (2008) se je nameraval posvetiti izključno režiranju. Med drugim je režiral uspešnico Onostranstvo, v kateri je zaigral Matt Damon, in biografsko dramo o Nelsonu Mandeli z naslovom Nepremagljiv, v kateri je glavno vlogo odigral Morgan Freeman.

Sodeloval je tudi z drugimi filmskimi ustvarjalci. S Spielbergom sta kot režisersko-producentski par med drugim sodelovala pri vojnih dramah Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime.