Svet 2.6.2015 5:30

V Bilbau velika retrospektiva Jeffa Koonsa

Bilbao, 2. junija - V Muzeju Guggenheim v Bilbau bodo 9. junija odprli veliko retrospektivo del ameriškega umetnika Jeffa Koonsa. Kot piše na spletni strani muzeja, umetnik tako kritike kot občinstvo vedno znova preseneča s svojimi idejami. S svojim edinstvenim in inovativnim ustvarjanjem velja za enega najbolj prepoznavnih sodobnih umetnikov.

S svojimi deli, ki jih ne obdaja avra nedostopnosti, kot je značilna za večino del sodobne umetnosti, naslavlja najširše občinstvo. Navdih črpa iz najrazličnejši umetnostni stilov, kot so nadrealizem, pop art in dadaizem, v njegovih delih v harmoniji sobivajo na prvi pogled kontradiktorni koncepti.

Koonsove slike in skulpture se posmehujejo tabujem in pravilom, ki nas vkalupljajo in omejujejo našo vlogo v družbi. Koons umetnost vidi kot silo, ki lahko pripelje do sprememb v družbi. Nekatera njegova dela obdaja lažni blišč, ki ga doseže z uporabo industrijskih materialov. S sklicevanji na dobro poznane arhetipe se približuje gledalcu, še piše na spletni strani muzeja.

Koons je tudi eden najbolje plačanih umetnikov na svetu. Njegova dela so bila prodana za znatne vsote denarja. Tako je avkcijska hiša Christie's novembra 2013 v New Yorku njegovega balonastega psa v oranžni barvi - Balloon Dog (Orange) - prodala za 58,4 milijona dolarjev.

Razstava, ki so jo v Muzeju Guggenheim pripravili v sodelovanju z muzejem Whitney v New Yorku in pariškim centrom Pompidou, bo na ogled do 27. septembra.