Slovenija 3.6.2015 5:00

Film Let nad bojnimi polji za uvod v 11. Kino Otok

Izola, 3. junija - S projekcijo nemega filma Let nad bojnimi polji Jacquesa Trolleya de Prevauxa ob živi glasbeni spremljavi se bo nocoj na izolskem trgu Manzioli začel 11. mednarodni filmski festival Kino Otok. Festival bo na več lokacijah po obmorskem mestecu ponudil pester filmski program, katerega rdeča nit bodo oceani sveta.

Izola. Mesto Izola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Izola.
Mesto Izola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Z otvoritveno projekcijo filma Let nad bojnimi polji se bodo organizatorji spomnili lanske 100-letnice začetka prve svetovne vojne. Film prikazuje posledice vojne, videne iz zraka, projekcijo pa bo spremljala živa izvedba nove glasbene opreme Glauca Veniera in Micheleja Corcelle za ansambel Insium.

V času Kino Otoka Izola postane filmsko mesto, za kar organizatorji poskrbijo z razpršenimi filmskimi projekcijami in dogodki po vsem mestu. Osrednje dogajanje je postavljeno na Manziolijev trg, kjer bodo letos poleg otvoritvenega prikazali še pet celovečercev.

Med njimi bosta film Theeb, ki ga podpisuje Naji Abu Nowar, ki je postavljen v čas prve svetovne vojne in govori o izumirajoči nomadski skupnosti v jordanski puščavi, ter film Poštarjeve bele noči v režiji Andreja Končalovskega, ki je posebna mešanica fikcije in dokumentarnega, postavljen v odročno rusko vas. Slednji bo v nedeljo, 7. junija, tudi sklenil festival.

Projekcije bodo redno na sporedu tudi v Kinu Odeon, ne bo umanjkal niti Video na plaži, namenjen predstavitvi mladih avtorjev. V Kulturnem domu bo v ospredju program za najmlajše ljubitelje filma, vanj pa se bo mogoče zateči tudi na večerne projekcije v primeru slabega vremena.

Poskrbljeno bo tudi za sproščene pogovore o filmih ob glasbenih dogodkih in druge spremljevalne dogodke. Za tiste, ki v Izolo ne bodo mogli, bodo v Kinodvoru poskrbeli s programom Otok v Ljubljani.