Slovenija 3.6.2015 10:27

V CD neponovljivi Maratonski duet Hribarjeve in Luštka

Ljubljana, 3. junija - Letošnja mala Prešernova nagrajenca, plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek, bosta nocoj ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma izvedla Maratonski duet. Predstava, pri kateri sodeluje godalni kvartet Godalika in bo uprizorjena zgolj nocoj, prinaša izbrane pomenske kadre iz njunih duetov 10 let, Duet 012, Štirinajst in 16.

Ljubljana. Prejemnika nagrade Prešernovega sklada plesalca Gregor Luštek in Rosana Hribar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prejemnika nagrade Prešernovega sklada plesalca Gregor Luštek in Rosana Hribar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Hribarjeva in Luštek, letošnja nagrajenca Prešernovega sklada, sta prvi duet odplesala leta 1996 v predstavi Posvetitev pomladi Matjaža Fariča, leta 2003 pa je nastal njun prvi samostojni duet. Od leta 2008 sodobno plesni par na vsaki dve leti pripravi duet v Plesnem teatru Ljubljana.

"Dueti so predstave o življenju; razpirajo vpogled v njuno intimno in profesionalno delovanje ter v slovenski sodobni ples vnašajo svojevrsten pečat in gibalni izraz, ki sproti zabrisuje meje med osebnim in zasebnim, med jezikom in govorom ter med emocijo in erosom," so sporočili iz Cankarjevega doma (CD).

Po prejemu nagrade Prešernovega sklada je Hribarjeva napovedala, da bosta predstavo 10 let odplesala le v fragmentih, ker celotne ne zmoreta več izvesti. "Telo se postara, zato bova morala narediti izbor materiala iz vseh predstav," je pojasnila. Luštek je dodal, da je cilj Maratonskega dueta "predstaviti 'cukrčke' in izbrane pomenske kadre v enem večeru, v novi celoti".

Sicer pa si želita plesati, dokler bosta zmogla. "To bi se mi zdelo zares zanimivo - kakšen bi bil najin plesni duet pri 60 letih," je razmišljala Hribarjeva.

Pred Maratonskim duetom je bil mali plesni simpozij CD 12. maja posvečen prav ustvarjanju Hribarjeve in Luštka. Na simpoziju je Luštek povedal: "Ni nama bilo treba 'iskati novo'. Skušala sva biti to, kar sva, vedno ista, čeprav sva vsak dan tudi drugačna. In mislim, da je od tod prišlo tudi v plesu do drugačnosti, do inovacij in ne do banalnega ponavljanja gibalnih vzorcev."

Hribarjeva in Luštek sta malo Prešernovo nagrado prejela za avtorsko plesno stvaritev Štirinajst ter za umetniško zasnovo in realizacijo plesnega projekta Korak v dvoje po Pii in Pinu. Za predstavo Štirinajst je v utemeljitvi nagrade pisalo: "Umetniški projekt, za katerega lahko rečemo, da izraža in predstavlja ognjemet neskončnega bogastva in pestrosti pristnega, naravnega odnosa med moškim in ženskim bitjem, Rosano in Gregorjem."