Slovenija 3.6.2015 14:01

Založba VigeVageKnjige do septembra še z dvema izdajama

Ljubljana, 3. junija - Ekipa entuziastičnih deklet je lani ustanovila založbo VigeVageKnjige (VVK), pri kateri sta izšla risoromana Peščeni grad ter Prototip, nedavno pa se jima je pridružilo še delo Umetnost padanja. Do septembra bodo pri založbi izdali še deli Pretvarjati se pomeni lagati in prvo iz serije del, namenjenih najmlajšim bralcem stripov, Ariol.

Ljubljana. Pesnica in kritičarka Anja Golob. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Pesnica in kritičarka Anja Golob.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Založba VVK je nase opozorila z izdajo risoromana Peščeni grad, ki ga je po scenariju Pierrea Oscarja Levyja narisal Frederik Peeters. Prav s to izdajo so dekleta iz zavoda, katerega trdno jedro tvorijo odgovorna urednica Anja Golob, glavna vizualka Kaja Avberšek ter lektorica, urednica in "lovka na razpise" Majda Peklaj, nakazale svojo letošnjo založniško pot, na kateri so v ospredje postavile risoromane.

Gre za romane v stripu, ki po besedah Avberškove prinašajo presežno vrednost in ponujajo za marsikoga novo bralno izkušnjo. "To so romani za ta čas, ki je leteč, bežeč in totalno vizualen," je poudarila.

Kot drugi je pod okriljem založbe izšel risoroman o stvarjenju sveta Prototip Ralfa Königa, v katerem nastopajo trije junaki - Bog, čeprav zgolj v gotici, kača in Adam. Prototip je prvi del trilogije, ki je obveljala za razvpito, pri založbi pa si nadejajo, da bi v prihodnje izdali še druga dva dela - Arhetip in Antitip.

Pred nekaj dnevi je izšla najbolj sveža izdaja zavoda VVK - risoroman Umetnost padanja Inge Saetre. Gre za zgodbo o prijateljstvu, osamljenosti, prevzemanju odgovornosti za lastno življenje, postavljanju na svoje noge ter o razpoki, skozi katero prej kot slej prodre svetloba.

Prvo sezono delovanja založbe bosta zapečatili še dve izdaji. Čez približno mesec dni bo na voljo prva knjiga iz uspešne otroške serije Ariol, ki jo podpisuje Emmanuel Guibert, ilustracije zanjo pa je prispeval Marc Boutavant. Strip o osličku z izjemnim smislom za humor se je prikupil marsikateremu otroku, knjiga pa bo postregla z okoli desetimi kratkimi dogodivščinami. S tem si želijo pri VVK zapolniti vrzel, ki jo je zaznati v ponudbi stripov za najmlajše.

Septembra bo izšel še risoroman Pretvarjati se pomeni lagati belgijske avtorice Dominique Goblet. Ta prinaša zgodbo očeta pijanca in problematične matere skozi percepcijo odrasle ženske, ki se spominja svoje družinske preteklosti.

Dekleta iz založbe VVK so celotno prvo bero izdale z lastnimi sredstvi in v izdaje prelile znanje iz lastnih resursov. Založba bo kmalu dopolnila dve leti in tedaj bo lahko konkurirala na določenih razpisih, kar bi olajšalo njeno delovanje v prihodnje. Kot je dejala Golobova, ostajajo optimistične in zazrte v prihodnost, kljub težkim pogojem obstanka. Program za drugo sezono imajo že izdelan, na podlagi sredstev pa bo jasno, v kolikšni meri ga bodo lahko uresničile.

Knjige VVK je mogoče kupiti preko njihove spletne strani, v večjih knjigarnah pa ne, saj dekleta ne pristajajo na oderuške rabate. Za enkrat so fizično na voljo le v Striparnici Buch, knjigarni Azil, v knjigarni Stripolis v Pritličju ter v Kiosku Kina Šiška.

Vodilo zavoda VVK je tudi pretok informacij, od založnika do bralca in obratno. Zato na spletu redno objavljajo blog, vesele pa so vsake povratne informacije. Te pridobivajo tudi na sproščenih druženjih, morebiti ob tunk keksih sv. Hildegarde za živce ali drugih malih pekovskih dobrotah.