Svet 5.6.2015 5:00

Britanski ustvarjalci prodajo vsak sedmi album po svetu

London, 5. junija - Britanski glasbeniki, kot so One Direction, Ed Sheeran in Coldplay, so dogovorni za prodajo vsakega sedmega albuma na svetu, piše britanski BBC. S 13,5 odstotki svetovne prodaje je Velika Britanija dosegla rekorden delež vse od začetka spremljanja te statistike leta 2000.

Urugvaj, Montevideo. Britanska glasbena skupina One Direction. Foto: Xinhua/STA

Urugvaj, Montevideo.
Britanska glasbena skupina One Direction.
Foto: Xinhua/STA

"Velika Britanija je kreativni velikan," je novico pospremil vodja nagrad brit Geoff Taylor. "Glasba je izjemna britanska zgodba o izvoznem uspehu - po celem svetu oboževalci poslušajo naše pesmi, s tem pa ne podpirajo le prodaje ampak tudi pozitivno sliko Britanije," je podal svoje videnje.

Prodaja albumov britanskih ustvarjalcev se je povišala v Kanadi, Avstraliji, Italiji, na Švedskem, pa tudi v ZDA, so še zapisali pri BBC.

Na prvem mestu lestvice najbolj prodajanih albumov je sicer ameriška izvajalka Taylor Swift z albumom 1989, po vrsti pa ji sledijo prej omenjeni One Direction z albumom Four, Ed Sheeran z albumom X in Coldplay z Ghost Stories. Najuspešnejšo peterico zaokrožuje AC/DC z albumom Rock or Bust.