Svet 6.6.2015 6:00

V Torinu razstava, posvečena neorealizmu

Torino, 6. junija - V Nacionalnem filmskem muzeju v Torinu je na ogled razstava, posvečena neorealizmu. Pod naslovom Rim, odprto mesto - 70 let neorealizma je predstavljena zgodovina enega najbolj prepoznavnih obdobij v zgodovini italijanskega filma, prikazani so tudi njegovi vplivi na sodobno ustvarjanje. Razstava bo odprta do 29. novembra.

Na ogled je več kot 180 fotografij in dokumentov ter 15 plakatov, predstavljeno je tudi promocijsko gradivo. Na več kot 20 monitorjih so predvajani izseki iz filmov, med njimi iz klasike Rim, odprto mesto. Film, ki ga je režiral Roberto Rossellini, je leta 1945 občinstvo osupnil z novim, pogumnim načinom pripovedovanja zgodb. Med izseki iz filmov se vrstijo intervjuji z režiserji, ki pripovedujejo o svojem odnosu do neorealizma, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

V razstavo so vključeni glavni predstavniki neorealizma - Rossellini, Vittorio De Sica, Luchino Visconti, Giuseppe De Santis in Carlo Lizzani. Predstavljeni so tudi njihovi najpomembnejši sodelavci, kot so bili scenarista Suso Cecchi D'Amico in Cesare Zavattini ali direktor fotografije Aldo Tonti.

Postavitev sklene predstavitev dediščine neorealizma v delih sodobnih filmarjev, kot so Marco Bellocchio, Martin Scorsese, Bernardo Bertolucci, Bernard Tavernier, Edgar Reitz, Abderrhamane Sissako in Robert Guediguaian.

Neorealizem, italijansko filmsko gibanje, ki se je razvilo po 2. svetovni vojni, je s siromašno estetiko, ki je nasprotovala vsakršni glamuroznosti in spektakularnosti ter podrejala naracijo avtentičnih oseb in situacij, uveljavilo eno izmed prvih oblik modernega filma. Izraz je prvi uporabil Antonio Pietrangeli v reviji Cinema, in sicer v članku o Viscontijevem filmu Obsedenost, pri katerem je sam sodeloval kot scenarist in režiserjev asistent.