Na hitro prelistano 6.6.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. junija - Pri Mladinski knjigi je izšel prvenec priljubljene avtorice Gillian Flynn Ostrina, pri LUD Literatura je v zadnji beri Prišlekov izšla zbirka pesmi Toneta Škrjanca Sladke pogačice. Pri založbi Miš so izdali novo dogodivščino Orientacistov Nine Mav Hrovat, ki so se tokrat podali na tekmo s kifeljci, pri Modrijanu pa slikanico Herbert Lare Hawthorne.

Ljubljana. Knjiga avtoice Lare Hawthorne z naslovom Herbert. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtoice Lare Hawthorne z naslovom Herbert.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Nina Mav Hrovat Orientacisti: Tekma s kifeljci z ilustracijami Damijan Stepančiča. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Nina Mav Hrovat Orientacisti: Tekma s kifeljci z ilustracijami Damijan Stepančiča.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka pesmi Toneta Škrjanca z naslovom Sladke pogačice. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka pesmi Toneta Škrjanca z naslovom Sladke pogačice.
Foto: STA

Ljubljana. Roman avtorice Gillian Flynn z naslovom Ostrina. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorice Gillian Flynn z naslovom Ostrina.
Foto: STA

PRVENEC AVTORICE USPEŠNICE NI JE VEČ GILLIAN FLYNN

Pri Založbi Mladinska knjiga je izšel prvenec avtorice uspešnice Ni je več Gillian Flynn z naslovom Ostrina, ki ga je prevedla Jolanda Blokar. Mlada novinarka Camille se že od sestrine smrti v otroštvu trpinči - duševno in telesno. Da bi ušla bolečini, zapusti mamo in svojo drugo sestro ter se skuša ponovno postaviti na noge v Čikagu. A po osmih letih jo službena naloga pokliče nazaj v rojstni kraj, kjer najdejo trupli dveh deklic. Camille, ki pokriva raziskavo, se mora znova soočiti z duhovi preteklosti, če želi preživeti in obenem odkriti, kdo tiči za pošastnima umoroma, so zapisali pri založbi.

Ameriška pisateljica Gillian Flynn je s psihološkim trilerjem Ni je več prodrla med priznane avtorje kriminalk. Po delu je priznani režiser David Fincher posnel film, glavne vloge pa sta zasedala Ben Affleck in Rosamund Pike. Pred prodorom med uspešne avtorje kriminalk je pisala scenarije, kritike ter prispevala besedila za stripe. Doslej je izdala tri romane, poleg Ostrine in Ni je več še delo Dark Places (Temni prostori).

MED LITERATURINIMI PRIŠLEKI NOVA PESNIŠKA ZBIRKA TONETA ŠKERJANCA

Pesnik Tone Škerjanec je od prvenca Blues zamaha iz leta 1997 izdal skupno devet pesniških zbirk. Zadnja, Sladke pogačice, je izšla pri LUD Literatura. Pesnik Peter Semolič je ob izidu zbirke zapisal: "Škrjančeva pesem morda še nikoli ni bila tako prepričljiva, tako erotična, tako telesna, kot je v pričujoči zbirki. In tudi ko spregovori o izgubljenih, izbrisanih stvareh, ki jih ne najdemo več, o njih spregovori na sebi lasten, odprt način. Ne, ne prodaja nam varljivega upanja, toda tudi ne toži - preprosto je, tako kot so vsa čudovita telesa, o katerih govori in s katerimi stopa v dvogovor."

Tone Škrjanec (Ljubljana, 1953) je pesnik in prevajalec. Zaključil je študij sociologije na nekdanji ljubljanski Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo in deset let deloval kot novinar. Od leta 1990 sodeluje pri snovanju programa KUD France Prešeren, kjer od leta 1994 organizira tudi ljubljanski festivala poezije Trnovski terceti.

ORIENTACISTI V TEKMI S KIFELJCI

Nine Mav Hrovat je junake iz serije Orientacisti tokrat soočila s policisti. V knjigi Orientacisti: Tekma s kifeljci je neustrašno trojico orientacistov, ki jo sestavljajo Martin, Maj in F.J., postavila pred nov izziv. Vse se začne, ko se ob Velikem jezeru Maj zaljubi v neznano punco. Slednja na fantovo veliko razočaranje izgine, a se ponovno pojavi v Marini Beli, kjer fantje ugotovijo, da z njo ni vse tako, kot bi moralo biti. Dekle potrebuje pomoč, fantje pa ne želijo v zadevo vplesti policije, zato se je lotijo na lastno pest. Knjigo, ki je izšla pri založbi Miš, je z ilustracijami opremil Damijan Stepančič.

SLIKANICA O LAZARJU HERBERTU, KI POSTANE JUNAK

Pri založbi Modrijan so izdali slikanico Herbert, ki jo podpisuje angleško-slovenska slikarka, ilustratorka in pisateljica Lara Hawthorne. Slikanico so na Portugalskem, kjer je prvič izšla, izbrali za najlepšo otroško knjigo. Glavni junak zgodbe je polž lazar Herbert, ki se ves ljubi dan baše s solato ali spi. Nekega dne pa na njegovem vrtu zmanjka solate in Herbert se mora odpraviti v svet. Na poti sreča različne živali, ki ga spodijo, češ da je samo nadležen polž, ki jih moti pri delu. Naposled se Herbertu vendarle nasmehne sreča, saj mu pot prekriža vešča, ki je v njegovi bleščeči slinasti sledi prepoznala slikarsko umetnino. Kmalu za tem se Herbertove sledi razveselijo tudi druge živali. V slovenščino je slikanico prevedla Sonja Porle.