Slovenija 7.6.2015 9:00

Kinodvorišče vabi s filmi in druženji po projekcijah

Ljubljana, 7. junija - S projekcijo zaključnega filma 11. Kina Otok Poštarjeve bele noči se bo v ponedeljek v atriju Slovenskih železnic začel program Kinodvorovega letnega kina - Kinodvorišče. Do konca junija bodo na sporedu še projekcije celovečernih filmov Theeb, Zgodbe o konjih in ljudeh, Kaj počnemo v mraku ter program treh slovenskih kratkih filmov.

Otvoritveni film Kinodvorišča Poštarjeve bele noči v režiji Andreja Končalovskega sodi hkrati v Kinodvorov program Otok v Ljubljani, ki prinaša izbrane projekcije z 11. festivala Kino Otok. Film Poštarjeve bele noči je posebna mešanica fikcije in dokumentarnega, postavljen v odročno rusko vas, v njem pa igrajo naturščiki. Projekciji bo sledil pogovor s scenaristko filma Jeleno Kiseljovo.

Iz izolskega festivala 11. junija v Ljubljano prihaja še en film, in sicer Theeb, ki ga podpisuje Naji Abu Nowar. Film je postavljen v čas prve svetovne vojne in govori o izumirajoči nomadski skupnosti v jordanski puščavi in izgubi povezanosti z naravo. V skupnem programu Kinodvorišča in Otoka v Ljubljani so 2. junija v Kinodvoru že prikazali film Angeli revolucije v režiji Alekseja Fedorčenka.

Program Kinodvorišča bo 18. junija zaznamovala projekcija filma Zgodbe o konjih in ljudeh v režiji Benedikta Erlingssona. "Podeželska romanca o človeškem v konju in konjskem v človeku. Mozaik vinjet o ljubezni in smrti. Usode ljudi skozi oči konjev. Eden najuspešnejših islandskih filmov zadnjih let," so o filmu zapisali v Kinodvoru. Premierni projekciji bo sledilo druženje z Brankom Završanom in njegovo skupino Los hermanos muy simpaticos.

Premierno bodo na Kinodvorišču 22. junija prikazani tudi trije slovenski kratki filmi Sošolki v režiji Darka Sinka, Luči mesta, ki ga je režiral Klemen Dvornik, ter Idiot v režiji Nika Novaka. Program Kinodvorovega kina na prostem bo 29. junija sklenila premierna projekcija filma Kaj počnemo v mraku, ki ga podpisujeta novozelandska dokumentarista Jemaine Clement in Taika Waititi. Film naniza množico vsakdanjih zagat sodobnega vampirja.

Vhod v Kinodvorišče bo omogočen skozi dvorano Kinodvora, vse filmske projekcije bodo na sporedu ob 21.30. V primeru dežja bodo projekcije prestavljene v Kinodvor.