Slovenija 6.6.2015 16:00

V Lokvi podelili nagrade mlada vilenica 2015

Divača, 6. junija - Kulturno društvo Vilenica iz Sežane je danes na prireditvi v Lokvi podelilo 15. nagrade mlada vilenica. Nagrade so podelili v kategorijah vrtec, prva, druga in tretja triada osnovne šole ter srednja šola. Od lani je natečaj prvič odprt tudi šolam s slovenskim jezikom iz vseh sosednjih držav.

Kiara Sara Klafelc iz Vrtca Studenci v Mariboru je bila nagrajena za pesem Jama Vilenica, ki je, kot piše v utemeljitvi, že skoraj prava mala izpoved, podana v izdelani zgradbi.

Iz prve triade osnovne šole je bil nagrajen David Čop (dvojezično varstvo ABCČ Celovec, Avstrija) za pesem Jama je jama, imenitno jezično vajo - igro s kar zahtevnim progresivnim akrostihom, s prisrčnimi asociaciami, ki jih diktirajo rime in črkovni izpis zastavljenega geografskega in pesniškega pojma Vilenica.

Iz druge triade je bila nagrajena Chiara Lepore (Istituto G. Lucio, Milje, Italija). Njena Jama Vilenica je neverjetno neponarejena, toplo, nič šolsko, nič papirnato izpisana pravljica, ki kljub zgoščeni pripovedi uvodoma izkazuje tudi otroško čudenje ob veličastnem naravnem pojavu.

Iz tretje triade je nagrado mlada vilenica prejela Špela Zadel iz OŠ Knežak. Njena pesem Zamišljeno gledam gane s svojo preprostostjo in preseneti s spoznanjem, kako je pri mladostniku in za ta čas izjemno čustvovanje, ki se zrcali v podobah narave, ne pa v twiteraško površnem, praznem besedovanju.

Lina Malovič iz gimnazije Ptuj je bila nagrajena za pesem Pokop Atlantide - rapersko izpisan baladni motiv usode/katastrofe v mitični Atlantidi: precej baročen, mestoma nadrealistično zastavljen tekst, z drobci iz antičnega sveta, ki pa v zadnjih šestih verzih zadobi smisel v zrcalni podobi - primeri z lastno bojaznijo pred kaosom in temo.

V vseh naštetih kategorijah so podelili tudi posebne nagrade.

Najmlajša izmed vileniških nagrad, mlada vilenica, je bila ustanovljena leta 2001. Podelijo jo pred vsakoletnim mednarodnim literarnim festivalom Vilenica, ki bo letos na Krasu in v Ljubljani že 30. po vrsti potekal od 1. do 6. septembra.