Svet 6.6.2015 5:30

Glasbeno-filmsko poletje v zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti

Zagreb, 6. junija - Letošnje poletje v zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) bodo zaznamovali nastopi znanih glasbenih skupin, zanimive filmske projekcije ter razstava o umetniškem gibanju Bauhaus. Od sredine junija do sredine julija bodo na strehi poslopja muzeja med drugimi nastopili slovenski izvajalci Laibach ter Zoran Predin in Lačni Franz.

Ljubljana, knjigarna Kozorcij. Glasbenik Zoran Predin. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjigarna Kozorcij.
Glasbenik Zoran Predin.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Poletje v MSU se začne v petek 12. junija s koncertom zagrebške skupine Kawasaki 3P. Na strehi muzeja se bodo vsako soboto do sredine julija zvrstili nastopi skupin Majke in Zabranjeno pušenje, Zorana Predina in zasedbe Lačni Franz, Eda Maajke, Laibach in skupine Električni orgazam. V primeru dežja bodo koncerte prestavili na ploščad muzeja.

Cena koncertne vstopnice vključuje tudi obisk sobotnih večernih filmskih projekcij v muzejskem art kinu Metropolis. Ponudili bodo hišni program Najboljše od Metropolisa, v katerega so med drugim uvrstili dokumentarni film o glasbeniku Nicku Caveu 20.000 dni na Zemlji, ki je bil nagrajen na festivalu Sundance.

Filmu o predstavniku temačne poezije in glasbe bodo sledile tudi komedije. Med njimi španska Lahko je živeti z zaprtimi očmi! režiserja Davida Trueba, francoska komedija Z roko v roki režiserke Valerie Donzelli, celovečerec Turist švedskega režiserja Rubena Östlunda in komedija njegovega rojaka Felixa Herngrena Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil.

V ceno poletne vstopnice je vštet tudi obisk aktualne razstave v MSU Bauhaus - omreževanje idej in prakse. "Bauhaus je na začetku 20. stoletja absolutno spremenil svet arhitekture, kot tudi uporabnega oblikovanja in vizualne umetnosti. Mesta 20. In 21. stoletja ne bi imela današnjih podob, če ne bi bilo Walterja Gropiusa in njegove umetniške šole v Weimarju, Dessauu in Berlinu," so zapisali v muzeju. Kot so poudarili, razstava predstavlja tudi umetnike iz Slovenije, Hrvaške in BiH, ki so se izobraževali v sklopu Bauhausa in ideje šole prenesli v domače okolje.

Organizatorji so dodali, da je lani poleti MSU obiskalo več kot 10.000 ljudi. Še več obiskovalcev pričakujejo med 12. junijem in 18. julijem.