Svet 8.6.2015 5:00

Restavriranje rimskega Koloseja bo trajalo pet let

Rim, 8. junija - Restavriranje znamenitega Koloseja v Rimu bo trajalo pet let, stalo pa naj bi približno 20 milijonov evrov, je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa konec tedna napovedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini. Petletni projekt bo vključeval tako vse potrebne raziskave kot gradbena dela.

Italija, Rim. Rimski Kolosej. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Rimski Kolosej.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Minister je obljubil še, da bodo pripravili mednarodni razpis za izbiro izvajalca, razpisne pogoje bodo pripravili skupaj s službo za arheologijo.

Za omenjeni projekt naj bi 16 milijonov evrov prispevala država, štiri milijone evrov pa poslovnež Diego Della Valle, ki je že namenil 25 milijonov evrov za čiščenje pročelja tega rimskega spomenika, piše Ansa.

Francheschini je sicer že pred časom povedal, da bi Kolosej želel videti v stanju, kot je znano iz upodobitev iz začetka 19. stoletja. Tedaj je trenutno odprte podzemne prostore, hodnike in prehode pokrival lesen podij, podoben tistemu v antiki. Francheschini si želi, da bi ga restavrirali.

Kolosej ali Flavijski amfiteater velja za enega največjih arhitekturnih in inženirskih dosežkov rimske arhitekture. Graditi so ga začeli leta 72, njegova višina se giblje od 189 do 156 metrov. Pokriva območje 24.000 kvadratnih metrov, v njem pa je bilo prostora za 50.000 gledalcev.

V Koloseju so skoraj 450 let prirejali gladiatorske igre in igre z živalmi pa tudi pomorske bitke in uprizoritve mitoloških dram.

Poleg Rimskega foruma je Kolosej danes ena največjih turističnih zanimivosti Italije. Letno v njem naštejejo pol milijona obiskovalcev.