Svet 8.6.2015 5:30

Kitara Johna Lennona novembra na dražbo

Los Angeles, 8. junija - Kitara Johna Lennona (1940-1980), ki je mnoga leta veljala za pogrešano, bo dana na dražbo. Kot so sporočili iz avkicjske hiše Julien's, bodo akustično kitaro Gibson, na katero je nekdaj igral slavni Beatles, novembra ponudili na dražbi na Beverly Hillsu. Njena vrednost je ocenjena med 540.000 in 720.000 evri.

London. Legendarni član Beatlov John Lennon. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

London.
Legendarni član Beatlov John Lennon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Lennon je kitaro imel v lasti od leta 1962. Na njo je igral uspešnice, kot so Love Me Do, She Loves You, I Want to Hold Your Hand, All My Loving in This Boy, piše nemška tiskovna agencija dpa. Kot zagotavljajo pri avkcijski hiši, naj bi bila kitara, ki jo bodo dali na dražbo, ena Lenonovih najljubših. Na nekem nastopu decembra 1963 je izginila, zdaj pa se je po več kot 50 letih ponovno pojavila.

Kitaro je v 70. letih minulega stoletja v Kaliforniji kupil nekdo, ki ni poznal zgodovine inštrumenta. Šele pred kratkim je poznavalec Beatlesov Andy Babuik vzorec v lesu na kitari primerjal s fotografijami Beatlesov iz tistega časa in kitaro prepoznal kot nekdanji inštrument Johna Lennona, ki ga je ta imel v lasti od leta 1962.