Svet 8.6.2015 10:33

Slovenci v Parizu proslavili dan državnosti in obletnico društva

Pariz, 8. junija - Društvo Slovencev v Parizu je v soboto proslavilo dan državnosti, 25. junij, in 55-letnico delovanja društva, za kar so prejeli priznanje slovenskega veleposlaništva v Parizu, ki jim ga je izročila veleposlanica Veronika Stabej. Slavnostni govornik je bil teolog in filozof Edvard Kovač, v glasbenem programu je zapela Katja Šulc.

Po uvodnem govoru predsednice Društva Slovencev v Parizu Ane Vičič je zbrane nagovoril Kovač, ki je vzpostavitev lastne državnosti označil za veliki zgodovinski dogodek za vse Slovence. Ob tem je spomnil, da so pri ustanavljanju države pomagali tudi pariški Slovenci z osveščanjem francoske javnosti o težnjah Slovencev po svobodni družbi.

Za glasbeni program je poskrbela vokalistka Katja Šulc, ki je trenutno na umetniški rezidenci v Parizu. Zapela je prekmursko pesem Kda se dragi moj v Ameriko odpravla. Nastopil je tudi Pariški duo.

Predstavili so še pesniško zbirko Mateja Bizjak Petit Alice au mille bras (Alica s tisoč rokami), ki je nedavno izšla pri kanadski založbi Ecrits des Forges in francoski Rafael de Surtis. Bizjak Petitova se je tako pridružila velikim slovenskim pesnikom - Francetu Prešernu, Tomažu Šalamunu in Borisu A. Novaku, ki že imajo samostojne izdaje v francoščini, so sporočili s slovenskega veleposlaništva.