Slovenija 9.6.2015 5:00

Ob mednarodnem arhivskem dnevu povabilo v slovenske arhive

Ljubljana, 9. junija - Ob današnjem mednarodnem arhivskem dnevu bodo slovenski arhivi na široko odprli vrata za obiskovalce. Z dnevom odprtih vrat želijo širši javnosti predstaviti svoje delo, saj se po besedah direktorja Arhiva RS Bojana Cvelfarja zavedajo, da javnost ne pozna dovolj dobro njihovega poslanstva in dejavnosti ter bogatega gradiva, ki ga hranijo.

Ljubljana. Direktor Arhiv RS Bojan Cvelfar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Arhiv RS Bojan Cvelfar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je Cvelfar še dejal na novinarski konferenci pred mednarodnim arhivskim dnevom, se javnost tudi ne zaveda, da arhivi ne hranijo le kulturne dediščine, ampak da arhivski dokumenti predstavljajo tudi pravno dokazno vrednost tako za državo kot za posameznika.

O pomenu arhivov in arhivskega gradiva, pa tudi o težavah, s katerimi se soočajo slovenski arhivi, je spregovorila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Kot je dejala, je arhivsko gradivo izjemnega pomena za identiteto posameznika in skupnosti ter za razvoj demokracije. Arhivsko dejavnost je označila kot nosilko človekovih pravic.

Dogodki ob mednarodnem arhivskem dnevu so se sicer začeli že v ponedeljek, ko so v Arhivu RS odprli gostujočo razstavo Državnega arhiva z Reke z naslovom Kvarnerska kopališka dediščina. Na razstavi, ki bo na ogled do konca septembra, so predstavljene reprodukcije gradiva, ki ga hrani Državni arhiv iz Reke - upodobitve in načrti kopaliških objektov ter motivi razglednic o turističnih zanimivostih Kvarnerskega območja.

V Pokrajinskem arhivu Maribor danes poleg vodenih ogledov prostorov arhiva in arhivskih skladišč pripravljajo tudi restavratorske delavnice, vabijo pa tudi k ogledu razstav Naprej, tedaj, junaški roj, za dom, za drage, v hrabri boj in April je tu!.

Zgodovinski arhiv Ljubljana napoveduje 50-odstotni popust na publikacije v vseh enotah arhiva, v Zgodovinskem arhivu Ptuj pa bodo odprli razstavo Stari smo 60 let - razvoj Zgodovinskega arhiva na Ptuju.

Pokrajinski arhiv Nova Gorica bo med drugim predstavil skupni projekt Goriške knjižnice Franceta Bevka, Goriškega muzeja in arhiva z naslovom Zgradili smo mesto, Zgodovinski arhiv Celje je arhivski praznik z obsežnim programom obeležil v ponedeljek, Pokrajinski arhiv Koper pa danes vabi k ogledu razstave Cona B STO.

Mednarodni arhivski svet je 9. junij za mednarodni arhivski dan razglasil leta 2007. V Sloveniji ga obeležujemo od leta 2011.